2018. augusztus 2., csütörtök

KUNCZE: NE LEPŐDJÜNK MEG, HA ANDY VAJNA KEZÉBŐL KICSAVARJÁK A TV2-ŐT

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.08.01.


Kuncze Gábor szerint nem lesz mit előhúzniuk a NER-lovagoknak a fiókból, amikor a terjesztésre érdemes műveket kell elővenni, de azon se lepődne meg, ha a beharangozott változások eredményeképp, a nagy kulturális harc hevében az amerikai importkultúrát közvetítő TV2-t is kicsavarnák Andy Vajna kezéből. Interjú.

Egy hónap múlva becsöngetnek Magyarországon, de nem csak az iskolákban: a miniszterelnök Tusványoson arról beszélt, hogy szeptembertől nagy változások jönnek.

Nyilván a kultúra területén is akar valamilyen újraosztást Orbán Viktor. Az elmúlt nyolc év tapasztalata alapján persze ez is csak a pénzről fog szólni, hiszen minden arról szólt. A fideszes értelmiség egy része elégedetlen, mert nem az ő könyveiket adják ki a kiadók és veszik meg az emberek, úgyhogy most majd megteremtik a mesterséges piacot a saját műveiknek.

Tehát ha fest, ír, tanít vagy kutat valaki, sokkal jobb feltételekkel teheti majd, ha azt tűzközelben teszi?

És ebből persze ki fogják hagyni azokat, akik nem az ő kebelbarátaik. Én egy ilyen változásra számítok, de ez egy érdekes kísérlet lesz, mert ha magyar írókról van szó, speciel továbbra is azokat fogom olvasni, akiket eddig is, tehát Esterházt, Parti-Nagyot, vagy éppen Spirót, akiknek jóval nagyobb hatása van, mint az állami pénzekkel megtámogatott baráti szerzők műveinek.

Be kell, érdemes ebbe a kultúrpiaci újrafelosztásba beavatkozni a baloldali, liberális értelmiségnek?

Az előző válasz alapján nem, mert lesz nagy meglepetés, amikor elő kell venni a fiúknak az íróasztalból a műveket, és kiderül, hogy ahol üres a fej, ott üres a fiók is… De nyilván jön majd mögé a hatalmas állami propaganda, a könyvtáraknak felajánlott, vagy az ingyen elvihető könyvek, és emiatt viszont fontos, hogy aki teheti, a minőségi kultúra mellé álljon az értéktelennel szemben.

A médiatérben már ma megkezdődött az új időszámítás: a NER szépen magába szippantja az elmúlt években erősen kormánykritikus hangnemet megütő Hír Tv-t.

Akinek ezzel kapcsolatban illúziói voltak, sürgősen vizsgálja meg a naivitási szintjét, ráadásul ezt is úgy intézik, ahogy megszoktuk tőlük. Egy Kálmán Olgának azért megengedtem volna, hogy elköszönjön a nézőitől, még akkor is, ha nem értek egyet azzal a szemlélettel, ahogy a műsorát vezette. A nagy kérdés, milyen irányt vesz a Hír TV ezután, illetve hogy a TV2, Echo Tv, Hír Tv hármas leosztásban kinek milyen szerep fog jutni, például azon se lepődjünk meg nagyon, ha az Andy Vajna kezéből kicsavarják a TV2-t...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.