2018. augusztus 20., hétfő

MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A SAN DIEGÓ-I TŰZORKÁN - MEGHÖKKENTŐ EPIZÓDOK A TŰZIJÁTÉK TÖRTÉNETÉBŐL


QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2018.08.20.


Az első tűzijátékokkal valószínűleg a gonosz szellemeket akarták elriasztani. Kínaiak az i.e. 2. században száraz bambuszrudakat gyújtottak meg, ezek hangos pattogással égtek, amivel pedig a szellemek mellett a hegyi törzsekre is a frászt hozták. Miután puskaport is töltöttek a bambuszba, valószínűleg az egész környéken nem maradt egyetlen magabiztos szellem sem. A biztonság kedvéért azért azóta is alapos durrogtatással köszöntik a kínai és az európai újévet is, a szokás célja továbbra is a rontás távol tartása. 

A tűzijáték túl jó móka volt ahhoz, hogy kizárólag a hegyi emberekre és különféle természetfeletti entitásokra pazarolják, a 12. század környékén ezért már így köszöntötték a császárt. Ez legalább olyan jól nézhetett ki, mint Gandalf tűzijátéka a Gyűrűk urában: nemcsak rakéták, hanem tűzkerekek, színes füstbombák és petárdák is szerepeltek a műsoron.

Kína és Középfölde mellett a tűzijáték Indiában és Japánban is az ünnepek fontos része volt, az ókori görögök pedig különösen nagy mulatságokat rendeztek a görögtűzzel – ennek a receptjét szigorú titokban tartották, és leginkább a tengeri ütközeteknél vették jó hasznát, amikor elevenen elégették az ellenséges hajókon tartózkodó katonákat.

Európa sem maradhatott le, ha már királyi pompáról volt szó: Európában először a 13. század közepén tűzijátékoztak, itthon először Mátyás király és Beatrix esküvőjén, egy bizonyos Regiomontanus nevű német csillagász jóvoltából csodálhatták meg a látványt a vendégek.

Aki a tűzzel játszik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.