2018. augusztus 22., szerda

MEGHALT SZÉKHELYI JÓZSEF

INDEX / KULTÚRA
Szerző: MDOR
2018.08.22.


Meghalt Székhelyi József Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi igazgatója. A hírt a Bálint Ház Facebook-oldala közölte, majd utána többen is elkezdték búcsúztatni a Facebookon. A halálhírt a színész családjából is megerősítették az ATV-nek

Színházi munkái mellett rengeteg tévéfilmben és tévésorozatban játszott, és sokat szinkronizált is. Jászai-díja után 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét kapta meg. Régóta küzdött a tüdőrákkal, de munkáját a kezelések alatt sem adta fel. Azt mondta erről, hogy az a figura, akit alakít a színpadon, nem tüdőrákos.

De ebből semmi nem látszódhat rajtam a színházban, hiszen Mr. Green nem volt rákos. Én még az a generáció vagyok, melynek tagjai nem mondanak le előadást. Néhány évtizede egy rosszul sikerült teniszezés után az összes szerepemet hátsóig érő gipszben játszottam, akkor is játszottam minden este.

Székhelyi József 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután a kecskeméti Katona József Színházban játszott, ahonnan 1979-ben átszerződött a budapesti Nemzeti Színházba. 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.


Színpadi szerepei mellett közel száz filmben, tévéfilmben játszott, többek között a Végre hétfő, a Szabad lélegzet, a Ki látott engem?, a Csak semmi pánik, a Házasság szabadnappal, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Látástól vakulásig és a Napos oldal című filmekben. Egyik legismertebb munkája mégis egy rajzfilmsorozathoz, A Simpson családhoz kapcsolódik, amiben ő volt Homer Simpson magyar hangja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.