2018. augusztus 29., szerda

MENNYIRE NEHÉZ A MAGYAR SZÜLŐKNEK AZ ISKOLATÁSKA? - A FIZETÉS HATODÁT IS ELVIHETI AZ ISKOLÁBA MENŐ GYEREK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.29.


Tegnap – mint az államtitkár bejelentette – az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeztek az iskolákba. A tankönyv elvben ingyenes, de akad olyan iskola és évfolyam – tudta meg az Azénpénzem.hu –, ahol akár közel tízezer forintot is kifizettethetnek a szülőkkel. A jövőre megszűnő iskolakezdési támogatás sokaknak hiányozhat majd.

Tíz év alatt az iskolai ebéd térítési díja körülbelül 50 százalékkal emelkedett – derül ki az MTI által készített grafikonból. Az egy évvel korábbihoz képest viszont még a 1,5 százalékot sem éri el a drágulás. Nem ilyen jó azonban a helyzet, ha a gyerek más városban tanul, és albérletre szorul. Annyiért, amennyiért korábban egy lakás, ma ugyanis már legfeljebb egy szoba vehető ki.

Az iskolakezdés azoknak a szülőknek a pénztárcáját is alaposan megviselheti, akik nem kényszerülnek csemetéjüknek bérlakást fizetni. A kedvezményes kuponokat kínáló Picodi azt nézte meg, hogy más országokban élőkhöz képest mekkora terhet jelent a magyar szülőknek a tanszerek megvásárlása.

Kutatásaik szerint Magyarországon 2018-ban átlagosan fizetésük 15,2 százalékát fordítják a szülők iskolai kezdőcsomagra. Bulgáriában ez az arány meghaladja a 21 százalékot, de a térség többi országában jóval alacsonyabb számokat hoztak ki. Például a lengyel szülők 8,4 százalékkal, a csehek 7,8 százalékkal megússzák, de a románok is „csak” fizetésük 13,4 százalékát kénytelenek kiadni.

A tankönyvek ingyenesek, vagy mégsem?


Az értékelésben a jelenlegi árakon és online fellelhető 36 ország középkategóriás és legolcsóbb termékeit vették figyelembe. Képzeletbeli vásárlói kosaruk több mint 27 terméket tartalmaz, amelyeket 4 fő csoportba osztottak: hátizsák, alapfelszerelés, kreatív- és sporteszközök. Számításaik szerint a magyar szülők csak a valóban legszükségesebbek beszerzésére 32,5 ezer forintot költenek az iskolai év indításakor.

Ebben az összehasonlításban nem szerepelnek a tankönyvek. Mint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI beszámolója szerint bejelentette: az utolsó tankönyvcsomagok is megérkeznek már az alaprendelésekből az iskolákba. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az első évfolyamtól kilencedikig egymillió diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket, ami gyermekenként 8-12 ezer forint vagy még több megtakarítást jelent a családoknak.

A tankönyv elvben ingyenes, de – mint az Azénpénzem.hu megtudta – akad olyan iskola és évfolyam, ahol akár közel tízezer forintot is kifizettethetnek a szülőkkel. Az egyik általánosban a hetedikeseknek 2,2 ezer forintért, a nyolcadikosoknak viszont 6,6 ezerért kell plusz tankönyvet vásárolni. A már leszállított 12,5 millió tankönyvből egyébként Rétvári szerint közel 8,5 millió az állami fejlesztésben kidolgozott kiadvány, a többit magánkiadók adták ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.