2018. augusztus 30., csütörtök

MORALITÁS NÉLKÜL NINCS POLITIKA

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.29.


A helyzet az, hogy az a politikus, aki nem áll morális alapokon, az nem politikus, hanem valami más. ..

...A morál, az értékek, az etika, vagy nevezzük bárhogy azt az alapállást, ami miatt az ember hinni, működni, dolgozni tud, elengedhetetlen a létezéshez, illetve szűkebben a politikai létezéshez, a politikai közösség létrehozásához. Enélkül nincs közösség, csak hatalom van. Az a cselekvés, ami nem azért valósul meg, mert az ember akarja azt, valamilyen módon a rendszer elnyomásából fakad. Az is elnyomás, amikor olyan munkát kell végeznünk, amit nem akarunk, az is elnyomás, amikor nem tudjuk élvezetünket lelni a munkában. Amikor nem tudunk hinni abban, amit csinálunk.

Pont ezért az a politika, ami nem abból indul ki, hogy elképzeli a lehető világok legjobbikát (legyen az az adott politikus vagy párt irányától függően egy igazságos, vagy akár egy szabadpiaci alapú társadalom), az el fog veszni. Az maga is az elnyomás terméke, és maga is csupán elnyomást tud létrehozni.

Nem a morált kell kiirtani a politikából, hanem egyensúlyba kell hozni a taktikával, a stratégiával. Igen, sehova sem vezet az, amikor mindenre rámozdulunk és bőszen orbánozunk, ahogy Ungár mondja, de ennek nem az az ellentéte, hogy többet kell egyetérteni Orbánnal. Egyetérteni akkor kell és lehet valakivel, ha a gondolataink, értékeink valamilyen témában közös álláspontra jutnak. Ezt nem lehet mesterségesen csinálni, nem lehet ez a stratégia, és nem lehet ez a morál alapja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.