2018. augusztus 23., csütörtök

NÉMET NYÁR

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KASZA LÁSZLÓ
2018.08.17.


...Mára egyre világosabb, hogy a keresztény pártok szövetsége utolsó napjait éli. Szétválásuk demokratikus aktus lenne, hiszen országosan lehetővé tenné a választók számára, hogy a kettő közül arra a pártra adják voksukat, amelyik politikája a közelebb áll felfogásukhoz. Közvélemény-kutatások szerint egy ilyen országos választáson ma a CSU 12 százalékot kapna, a CDU 25-öt.

Abban, hogy a dolgok idáig fajultak, természetesen szerepe volt Angela Merkelnek is. Elkövette mindenekelőtt azt a hibát, hogy negyedszer is jelöltette magát kancellárnak. Tette ezt éppen ő, annak a híres nyílt levélnek aláírója, aki 1998-ban felszólította Helmut Kohlt a lemondásra: „Tizenhat év elég volt, kancellár úr.” Azt gondolom, mostanában egyre többen fogalmazzák a levelet, hogy „Tizenkét év is elég volt, kancellár asszony!”. Ezt Merkel is érzi. A visszavonulás gondolata régóta foglalkoztatja. 1999-ben mondta egy Spiegel-interjúban: „Nem szeretnék emberi roncs lenni, amikor abbahagyom.”

Angela Merkel és Helmut Kohl esete ismét felvetette most hétfőn a berlini parlamentben a kérdést, hogy amerikai és francia példára nem kellene-e két periódusra korlátozni az állam- és kormányfők hivatali idejét. A téma Németországban asztalon marad. És nálunk? A parlament összetétele miatt a kormánypárt feje további három periódusra, 2030-ig tervez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.