2018. augusztus 1., szerda

ÖNGYILKOSOK ÉVADA

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2018.07.31.


Az Egyesült Államokban az utóbbi időben évente nagyjából kétszer annyi öngyilkosság történik, mint ahány gyilkosság. Egyes szakértők öngyilkosság járványt emlegetnek. A Stanford Egyetem és más amerikai tudományos intézmények közös kutatást végeztek a téma kapcsán, ami a Nature Climate Change című folyóiratban jelent meg. Évtizedekre visszatekintést biztosító statisztikai adatok, illetve a közösségi portálokon publikált friss bejegyzések millióinak feldolgozása alapján összefüggés mutatható ki az általános hőmérséklet-emelkedés és a polgárok hangulatának vészes romlásából is következő öngyilkossági trend erősödése között. E trend gazdasági-társadalmi következményei beláthatatlanok. Marshall Burke, a Stanford klímaváltozással, élelmiszerbiztonsággal és viselkedéskutatással egyaránt foglalkozó professzorát, a kutatás vezetőjét szólaltattuk meg.

Zentai Péter: Jól értem-e tanulmányuk fő üzenetét – minél hosszabbak és forróbbak a nyarak, annál valószínűbb, hogy az ember önkezével vet véget életének?

Marshall Burke: Ez így leegyszerűsített értelmezése a tanulmányunknak, de összefüggések sora támasztja alá, hogy a klímaváltozás, a trendszerű melegedés kézzelfogható jeleinek szaporodásával párhuzamosan növekszik az öngyilkosságok száma.
Az azonban természetesen nem állítható, hogy az általános felmelegedés a fő oka az öngyilkosságok szaporodásának. Az öngyilkossági trend erősödése rengeteg társadalmi-gazdasági és mentális, valamint egyéb egészségügyi tényezővel és azok egymásra hatásával magyarázható. 
Tény, hogy az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában növekvő tendenciát mutatnak a számok. Jelzem, Észak-Amerikából illetve Mexikóból szerezhetők be a világ legrészletesebb statisztikái – mégpedig sok évtizedre visszamenőleg – az öngyilkosokról: tettük pontos idejéről, nemi és korosztályi megoszlásukról, foglalkozásukról, lakhelyükről.

Feltételezem, minél szerencsétlenebbek, minél szegényebbek az emberek, annál inkább hajlamosak megölni magukat….

Néhol bizonyítható ilyen összefüggés, másutt viszont egyáltalán nem. Az Egyesült Államok közép-nyugati államaiban és általában az agrárövezetekben az országos átlaghoz képest valóban figyelemreméltóan erősödik a tragikus tendencia. Minél nagyobb kárt okoz a szárazság a termésben, minél reménytelenebbnek tűnnek a pénzbevételi kilátások, annál több öngyilkossági esetet regisztrálnak. Márpedig az utóbbi években a negatív terméstrendek voltak jellemzők az adott vidékeken – s ezt a jelenséget a klímakutatók az általános felmelegedéshez kötik. Az is tény, hogy egyes államokban kiugróan magas volt az utóbbi években a lecsúszó középosztályhoz tartozók, a munkahelyük elvesztésétől, jövedelmük csökkenésétől rettegő 50 év körüli fehér férfiak száma. A feldolgozott adatok összességében azt is jelzik, hogy a hosszú, forró nyarak idején mindenütt erősebbnek tűnik az öngyilkossági hajlam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.