2018. augusztus 7., kedd

ORBÁN MÁR A NYUGATIAK SPÁJZÁBAN VAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.08.07.


A keleti eredetű nacionalizmus nem állt meg a Nyugat határán – erről ír a Frankfurter Rundschau. A Die Welt arról cikkezik, Brüsszel aggódik, hogy egyes tagállamok aranyútleveleivel trójai falovak jutnak be az EU-ba. A Der Standard pedig azt taglalja, a magyar kormány szerint Soros tehet arról, ha olvad a magyar sajtó szabadsága, és ezt valaki szóvá teszi. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Az európai jobboldali populizmusról, az Európai Uniót fenyegető keleti eredetű nacionalizmusról közöl terjedelmes cikket a Frankfurter Rundschau című német lap.

Az elemzés szerzője szerint fennáll az a veszély, hogy az Európa nyugati felébe is átcsapó, keletről érkező nacionalista hullám egyesíti a nyugati nacionalista áramlatokat. Felhívja a figyelmet arra: immár nem teljesen igaz az az állítás, hogy a nemzeti konzervatívok Budapesten és Varsóban már kormányon vannak, nyugatabbra azonban nem. Hiszen ott van Olaszország, ahol már szintén a populisták a döntéshozók, és Sebastian Kurz osztrák kancellárnak is populista koalíciós partnere van.

Az Európai Unió, amilyennek azt megismertük, a vártnál akár gyorsabban is a múlt ködébe veszhet a Frankfurter Rundschau értékelése szerint.

Trójai falovak aranyútlevéllel

Az Európai Bizottság elvárja, hogy az uniós tagállamok tartózkodjanak az állampolgárság nyakló nélküli megadásától harmadik országok állampolgárainak – nyilatkozik a nagy példányszámú hamburgi Die Welt című napilap keddi számában Vera Jourová, a brüsszeli testület igazságügyi kérdésekért felelős cseh uniós biztosa.

Mint mondja, a Bizottság aggodalommal tapasztalja az úgynevezett „arany útlevelek” egyre növekvő számban történő kiadását olyan személyeknek, akik jelentős mértékű befektetésekre hajlandók a kiszemelt EU-országban. Gyakran drága ingatlanok megszerzésével is összekapcsolódik a tartós tartózkodási engedély vagy éppen az állampolgárság megszerzése.

A kedvezményezettek többnyire kínaiak, vagy a volt Szovjetunió utódköztársaságaiból valók...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.