2018. augusztus 6., hétfő

ÖT DOLOG, AMI JÓ FINNORSZÁGBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Viktor
2018.08.06.


Néha a létező legmeglepőbb témában alakulnak ki komoly viták és születnek oda-vissza posztok. Mostanában ez Finnország, amiről először Anita listázott 10 nemszeretem dolgot, majd erre mintegy válaszként érkezett Richárd írása. Most pedig következzen a másfél évtizede az országban élő Viktor véleménye és 5 pontja (kicsit még a Tíz dolog-sorozat részeként).

„2003-ban kerültem Tamperébe cserediákként. Aztán itt ragadtam. A feleségem magyar, nagy nehezen sikerült csak rávenni, hogy kiköltözzön, de Orbán Viktor sokat segített, hogy úgy érezze, nulla nyelvtudással eljön utánam a világ végére.

Bevallom őszintén, a beilleszkedéssel nem bajlódunk sokat, 2003 óta rájöttem, hogy nem érdemes megfeszülni az integrálódásban. Finnországnak nem lojális hívőkre, hanem kreatív és tenni akaró emberekre van szüksége.

A város, ahol élünk, nyíltan multikulturális társadalmat épít, minden szolgáltatás több nyelven elérhető. Ennek ellenére a xenofóbia lépten-nyomon tapasztalható, általában mikroagresszió formájában. Egy nézés, ritkán megjegyzés.

Szinte kizárólag a 40 pluszos finn (tehát nem svéd) anyanyelvű korosztály kevésbé iskolázott tagjaira jellemző. A gyerekek számára az normális, ha sokféle nyelvű és bőrszínű gyerekkel és felnőttel vannak körülvéve.

Finnország alapvetően klausztrofób hely, még a főváros környékén is inkább falusias a mentalitás, mint nagyvárosi, ezért a finnektől megtanultam az alkohol nélküli túlélés első számú alapszabályát is: utazni, utazni és utazni, hogy aztán visszatérhessünk a csendes és nyugodt otthonunkba.

Laktam itt több városban is, meg közben másik országban-kontinensen, de visszajöttem, családdal, mert itt békén hagynak minket.

Ezzel is kezdem a listámat, amin csak 5 dolog van, több most nem jut eszembe:

#1 Finnországban békén hagyják az embert

A szomszédok, a hivatalok, a hatóságok. Senki sem basztat, zaklat, küldözget hülye felszólításokat ok nélkül. A kormány sem plakátolja tele faszságokkal az utcákat, inkább felseprik meg levágják a ház előtti füvet szép rövidre.

#2 Minden OK

Nagyjából minden OK, semmi nem lélegzetelállítóan lenyűgöző, de a metró biztonságos, a busz megy, a villamos jön, a vonat tiszta, a volán busz neten foglalva olcsó. Nincs orosz metró, nincs kilyukadt buszpadló, nincs elgurult kormányhaver buszkerék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.