2018. augusztus 28., kedd

SZIVÁROGNAK A HÍREK AZ ÚJ ALAPTANTERVRŐL:

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.08.28.


Az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét pár napon belül hozzák nyilvánosságra, néhány elemről már terjednek a hírek.

Hétpecsétes titokként őrzi az Emberi Erőforrások Minisztériuma az új Nemzeti Alaptanterv tervezetét, amelyről a hírek szerint Kásler Miklós miniszter a nemzeti tanévnyitón beszél majd pénteken, a vitára bocsátandó tervezet aznap kerülhet nyilvánosságra. Néhány elemet azonban megtudtunk belőle.

Információink szerint azt tervezik, hogy a hetedik-nyolcadik osztályban összevonják a biológiát, kémiát és fizikát természettudományok tantárgy néven. Ötödikben és hatodikban a diákok természetismeret tantárgyat tanulnak, ezt vinnék tovább. A szakképzésben az összevont természettudományos tárgyakat már korábban bevezették.

Úgy tudjuk, a kormány lemondott a 9. évfolyamos iskola bevezetéséről, ennek financiális és humánerőforrás okai vannak, 2-3 ezer pedagógus hiányzik. A 100 fő alatti kisiskolákat is górcső alá veszik, de itt egyelőre nem világosak a tervek. Évekkel ezelőtt futott egy olyan elképzelés, hogy a falusi kisiskolák felső évfolyamait összeterelik egy központi iskolába, csakhogy azon tervek szerint 9 évig tartott volna az általános iskola, az első hat évfolyamot mindenki a saját településén járhatta volna ki.

A tervek szerint az új Nemzeti Alaptanterv jövő szeptemberben lép életbe, bár szakemberek szerint csúszhat a bevezetése, mert az Emmi csak félkész tervet kapott. Az új NAT-hoz új tankönyvek is kellenek, a Népszava úgy tudja, kétféle tankönyvet akar bevezetni a kormány, egy állami és egy egyházi, keresztény szemléletűt.

Az ügyben megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, válaszukkal a cikket frissítjük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.