2018. augusztus 23., csütörtök

SZOVJET HASONLATTAL BÍRÁLJÁK A MAGYAR KORMÁNYT

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.08.22.


Hallgassa meg

Ugyanaz a szabadság elleni gyűlölet táplálja az európai reakciós forradalmat, mint a kontinenst egykor szintén megosztó Brezsnyev-doktrínát. A változások főszereplői Magyarország és Lengyelország – írja a Politico. A Washington Post pedig arról cikkezik, hogy Romániában is visszaszorulóban a demokrácia, bár ez a folyamat kevésbé ideologikus, mint a másik két államban. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.
Most, amikor megemlékezünk a prágai tavasz szétzúzásáról, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy azt mondjuk, immár leáldozott az autoriter hatalmak kora, Európában biztosítottak az alapvető szabadságjogok, és a kontinens polgárai nem akarják, hogy visszatérjenek azok a brutális kormányzatok. Ez azonban téves állítás lenne. Az önkény újra itt van az EU szívében, és a fenyegetést ugyan már nem a Brezsnyev-doktrína jelenti, de ugyanaz a szabadság elleni gyűlölet táplálja – olvasható a Politico című amerikai portál európai kiadásában.

A demokratikus Európát fenyegető mai veszélyekről szóló írás emberi jogi és Európa-párti politikai aktivisták közös alkotása. A szerzők, említsük meg őket név szerint: Franziska Brantner, a német parlament zöldpárti tagja, Alexis Prokopiev, a Russie-Libertés elnevezésű párizsi NGO alapítója, Anna Garmash, egy ukrán diaszpóra-NGO vezetője, Evan O’Connell uniópárti politikai kommentátor, Małgorzata Szuleka, a lengyel Helsinki Alapítvány tisztségviselője, valamint Blaise Gonda, francia-magyar EU-párti aktivista és tudós.

Reakciós forradalom

A szerzők szerint a mai Európában demokratikusan megválasztott kormányok bontják le az alapjogokat. A „reakciós forradalom” középpontjában Magyarország és Lengyelország áll, őket szorosan követi Olaszország és Ausztria, és ezeknek a kormányoknak a választási sikere más európai politikusokat is arra bátorít, hogy ezt az utat kövessék.

A cikk szerzői szerint túlzó lenne az 1930-as évekkel való összehasonlítás, de az 1945-ben és az 1989-ben legyőzött erők ideológiai utódai már ott vannak több európai ország kormányában, és a kontinens újra kettészakadhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.