2018. augusztus 17., péntek

TOVÁBBRA SINCS NYOMVONALA AZ M8-AS AUTÓPÁLYÁNAK A DUNA-TISZA KÖZÖTT, PEDIG AZ 53 MILLIÁRDOS HÍD 11 ÉVE ELKÉSZÜLT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.08.16.


Négysávos autópálya-hidat terveznek Mohácsra, miközben semmilyen út sem vezet oda. A korábban átadott szekszárdi M9-es, valamint dunaújvárosi M8-as híd is elsősorban annak jó, aki a beruházást megnyerte. Ugyanis a közút adatai szerint kapacitásának alig 15 százalékát használják. Továbbra is érthetetlen, minek oda autópálya-híd, ahol nincs autópálya.

A Pécs-Szeged főúti tengely részét képezheti a korábban 2×1 sávosra tervezett mohácsi híd, ezért nem kezdték el az építését – írtuk egy hónapja az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztályának válasza alapján, miután kiderül, az Orbán Viktor által 2017-ben megígért átkelő közbeszerzése leállt. A mohács híd nem csak ezért érdekes. Egyetlen négysávos út sincs a közelében, de még két sávos főút sincs a Duna bal partján.

Ha megnézzük a Dunát, azt látjuk, a kormányok szeretnek a semmibe – pontosabban, majd később elkészülő utakhoz – vezető hidakat építeni. Jó példája ennek a tervezett mohácsitól nem messze lévő M9-es szekszárdi Duna-híd. A huszonhárom-milliárd forint értékű – mai áron közel 39 milliárd forintos – beruházás többéves várakozást követően az első Orbán-kormány alatt kezdődött, de már Medgyessy Péter avatta fel – erről 2003-ban a Magyar Nemzet írt. Azt már mi írtuk meg, hogy a hidat alig használják, a kapacitás kihasználtsága 17 százalék.

A dunaújvárosi M8-as, Pentele-hidat 2007-ben adták át. Az 5 kilométeres autópályával együtt akkori áron közel 54 milliárd forintot költöttek rá – ami mai áron számolva közel 71 milliárd forint. Úgy tervezték, hogy a Veszprém–Kecskemét M8-as autópálya-szakasz, elkészülte után, az M0-s nyugati szakasza mai forgalmának 40 százalékát veheti át.

Hogy értsük: 2007-ben az M0-s nyugati szakaszán 98 ezer járműegység haladt át, az út a kapacitásának 123 százalékát teljesítette. Ugyanitt 2017-ben már 120 ezer járműegységet mértek. A Penteli-híd nem tud ilyen számokat felmutatni. 2008-ban 6800 járműegység használta, 2017-ben pedig 7359 – ami a kapacitás 15 százalékát jelenti. Vagyis hiába nőtt a forgalom, mivel komolyabb út nem vezet erre, a hidat is csak a helyben élők használják.

A fentiekből látszik, hogy a hídépítés ebben a formájában legfeljebb a kivitelezőnek, vagyis akkor a Vegyépszer Zrt.-nek és a Hídépítő Zrt.-nek érte meg. Nem kétségséges, mindenki szeretne hidat a háza elé, de ezt talán mégsem bírja el egy ország költségvetése.

A fenti két hidat egy-egy távlati autópálya nyomvonalába építették. Hogy indokolt-e évtizedekkel korábban a semmibe vezető hidat felépíteni, mégis kétséges. Ugyanis a hidak gyorsan elkészülnek, az M9-es Szent László például alig több, mint 1 év alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.