2018. augusztus 19., vasárnap

VOROSILOV MARSALL NYOMDOKAIN: FEKETE GYÖRGY ÉS AZ Ő MMA-JA - BEFEJEZŐDÖTT A NÉGYMILLIÁRDOS FELÚJÍTÁS, ÍGY AZ ANDRÁSSY ÚTI VILLÁBA BEKÖLTÖZHET AZ MMA


VÁROSI KURÍR 
Szerző: LÁNG VIKTÓRIA
2018.08.19.


Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Fekete György vezetésével, 2014-ben szerezte meg az Andrássy út 101. szám alatti egykori Schanzer-villát, amely annak idején még mielőtt a Magyar Ujságírók Országos Szövetségének székháza lett volna, 1945 januárjában otthont adott Vorosilov marsall főhadiszállásának is. A kormány 2015-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította az MMA székházának kialakítását, a terveket gyorsított eljárásban 140 millió forintért készítették el

A vezetőségi szárny (A épület) nettó területe 2400, az irodaszárnyé (B épület) 1500, míg a főbejárati auláé 570 négyzetméter. A projekt során többek közt bontás, földmunkák, alapozás, tetőfedés, iparművészeti díszmű bádogozás, homlokzati üvegfal és burkolatok kivitelezése, homlokzati rekonstrukció, díszítőszobrász munka képezi a Laki Zrt. feladatait.

(A Laki Zrt. nem először dolgozott az MMA-nak. 2011-ben a cég vette át és fejezte be a Pesti Vigadó felújítását (2,5 milliárd forintért), és a Laki Zrt. állította helyre a december 20-án átadott Hild-villát is a köztestület számára. További állami tendereken is sikeresen szerepelnek: a budai Várban a West Bau Hungária Kft.-vel közösen építhetik újjá a királyi Lovardát, a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt. Mindezt közel hétmilliárd forintért.)
Az ingatlan az állam bácsi ajándéka, értéke: cirka 2 milliárd

A volt MÚOSZ-székház és a Bajza utca sarkán lévő szecessziós villa összekötésével alakították ki az új székházat, a műemléki rekonstrukciót.

A villát eredetileg Shanzer Ignác fakereskedő építtette 1907-08-ban, de tönkrement, mielőtt beköltözhetett volna, végül 1940-ben államosították a sajtókamara részére, majd 47-ben a MÚOSZ kapta meg. Érdekesség, hogy a magyarországi kommunista hatalomátvételt előkészítő Vorosilov marsall is itt rendezte be a főhadiszállását 45 januárjában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.