2018. szeptember 9., vasárnap

25 ÉVE MÉG AMERIKA LEGNAGYOBB VESZTESÉNEK TŰNT, DE MA MÁR EGYÉRTELMŰ, HOGY ESZETLEN NAGY KIRÁLY VOLT


444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.09.08.


- Az 1980-as, 1990-es években mindenki Al Bundyn röhögött.

- De ma már nem nevet senki…

Valószínűleg nincs olyan magyar ember, aki egyetlen részt sem látott az Egy rém rendes család (Married... With Children) című, 1987-től 1997-ig tartó, egy Chicago külvárosában élő diszfunkcionális családról szóló sorozatból. (Ami egyébként szomorú véget ért: mivel a sugárzást vasárnap estéről áttették szombatra, a harmadával csökkent a nézőszám, így gyorsan el is vágták az évadot, még egy befejező epizódot sem forgathattak le.)

A sorozat eleinte csak mérsékelten volt sikeres, de aztán egyre nagyobbra nőtt a rajongótábora, a nézők ugyanis értékelték, hogy a hagyományos sitcomokkal szemben itt egy olyan családot mutattak be, ami a teljes összeomlás határán él, és okosan, duplacsavarosan használták a rasszista, szexista és általában véve kirekesztő, senkit sem kímélő poénokat. A mű minden rajzfilmszerűségével együtt is jól parodizálta az amerikai társadalmat.

A történet szerint a családfő, Al Bundy egy cipőbolti eladó, akinek a középiskolában amerikaifocistaként nagy reményei voltak, de lesérült, majd elvette a harsány, de lusta, háziasszonynak és anyának is pocsék barátnőjét, akivel a szüleiket egyáltalán nem tisztelő gyerekeit, az ostoba lányukat és a lúzer fiukat tartja el...

Az amerikai álmot rémálomként megélő Bundy család a magyar nézőkben is eltalált valamit, a magyar közönségnek az itthonról nézve elképesztő jólétben élő Al Bundyról még így is átjött, miért szenved, erre utal a kimerítően részletes Wikipedia-oldal is. (A sajnos nem felejthető Egy rém rendes család Budapestent ne is említsük!)

Csakhogy Al Bundy mai szemmel nézve egyáltalán nem egy vesztes, hanem az élet császára, és a mai amerikaiak csak irigyelhetik az életét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.