2018. szeptember 1., szombat

A DIKTATÚRA SIKERES MŰKÖDÉSÉNEK ALAPJA A FÜGGETLEN MÉDIA BEDARÁLÁSA

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.09.01.


Most, hogy újra napirendre került a sajtókamara kormány által történő létrehozása, egy kis történelmi visszatekintés, hogy kétségünk se legyen afelől, hogy miről is van szó. „Akiben van még szikrányi becsület, az vigyázni fog arra, hogy ne legyen újságíró” – ezt a velejéig cinikus mondatot Joseph Göebbels, a Harmadik Birodalom propagandaminisztere mondta, amikor a sajtókamara létrehozásával és az ellenzéki média maradványainak felszámolásával Németországban már írmagja sem maradt a szabad sajtónak és az újságírói autonómiának.

Mivel Goebbels pontosan tudta, hogy a diktatúra sikeres működésének egyik legfontosabb előfeltétele a szabad vélemény nyilvános fórumainak ellehetetlenítése, a független média bedarálása, az újságírói függetlenség felszámolása, az állam már néhány hónappal Hitler hatalomra kerülése után, 1933 őszén megalakította az ezeket levezénylő Birodalmi Sajtókamarát és a Birodalmi Német Sajtószövetséget.

Az újságírók számára kötelezően előírták a szövetségi tagságot, a kiadók és szerkesztőségek számára pedig a kamarai tagság volt kötelező. A Sajtókamara feladata volt a lapkiadók és a szerkesztőségek szellemi önállóságának, a Sajtószövetségé pedig az újságírók autonómiájának felszámolása. Azt, hogy kik lehettek a két központi irányítás alatt álló intézmény tagjai szigorú előírások szabályozták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.