2018. szeptember 21., péntek

A MAGYAR TÁRSADALOMBAN VALAMI NAGYON ELTÖRT A HARMADIK KÉTHARMAD UTÁN

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.09.20.


A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung augusztusban készített egy felmérést a magyar demokrácia állapotáról. Ez az egyik legfrissebb átfogó közvéleménykutatás azóta, hogy a Fidesz-KDNP áprilisban harmadszor is kétharmaddal megnyerte az országgyűlési választásokat. De, mint ahogy a tanulmány egyik szerzője, Bíró-Nagy András meg is jegyezte, mégis eltelt már a választás óta pár hónap, így volt ideje az emberekben leülepedni a dolgoknak.

Ez az eredményen egyáltalán nem látszik meg, a kutatás egy végletekig megosztott társadalmat mutat, amelynek a kormánypárti fele egy teljesen más valóságban hisz, mint a Jobbiktól a baloldalig szinte mindenki más.

A felmérés elsődleges célja az volt, hogy megmérje, a magyar emberek mit gondolnak a magyarországi demokrácia állapotáról. Arról már csütörtök reggel is beszámoltunk, hogy semmi jót, az eredmények szerint csak a magyarok 36 százaléka szerint váltható le az Orbán-kormány demokratikus választásokon, 49 százalék szerint pedig nem. Ennél viszont jóval több is kiderül a reprezentatív felmérésből.

A magyarok harmadát egyáltalán nem érdekli, hogy egy diktátor vezeti-e az országot

A felmérésből elég világosan kiderül, milyen dolgokkal azonosítják leginkább a magyar emberek a demokráciát:
- legyen szólásszabadság,
- egyenlőség,
- és szabad választások.

Ezek közül kettő magyarországi megvalósulását aztán rögtön nagyon neccesre értékelték a válaszadók, amikor a kutatók külön rákérdeztek. Arra, hogy Magyarországon mindenki szabadon kifejezheti a véleményét és a választások is szabadok, összességében csak egy közepest adtak a magyarok.

“Látszik, hogy a magyar társadalomban bizony valami nagyon komolyan eltört a harmadik kétharmad után” - mondta Bíró-Nagy András.

Összességében többségben vannak azok, akik negatívan látják a magyar demokrácia helyzetét. Igaz csak szorosan, a lakosság fele szerint mennek rosszul a dolgok, míg 44 százalékuk szerint nincs semmi baj. Ezt az eredményt azonban rengeteg dolog árnyalja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.