2018. szeptember 6., csütörtök

A SIKER 5 TÖRVÉNYE, AMIT TE SEM KERÜLHETSZ EL - BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ, VILÁGHÍRŰ MAGYAR HÁLÓZATKUTATÓ SZERINT

FORBES MAGAZIN ONLINE
Szerző: LÁZÁR BÁLINT
2018.09.06.


...Barabási Albert-László új könyvében, A képletben eddigi tudományos kutatásaiból – a komplex hálózatok tudományából – kiindulva elkezdte vizsgálni azt is, mitől sikeres valaki, min múlik, hogy valamit sikeresnek vagy sikertelennek ítélünk, mekkora a szerepe mindebben az egyénnek és a közösségnek. A Képletben a siker öt törvényét fogalmazta meg, ezeket szedtük össze röviden. (Ha egy kicsit áthallásos lenne Asimov robotika öt törvényével, lehet, nem véletlen, László maga is Asimov-rajongó.)

I. törvény: A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok hozzák meg

Az a kicsit rossz kezdőhírünk, hogy a siker nem arról szól, aki eléri, hanem mindenki másról, aki értékeli. Így nem elég arra figyelni, hogy elérjünk valamit, az sem mindegy, hogy azt bárki észreveszi-e. Érdemes ezzel külön foglalkoznunk. Különösen igaz ez olyan területekre, ahol a sikert nehéz mérni. Két példa a skála két végéről: könnyű mérni a sportteljesítményt, ma már századmásodperceket számolunk, de nehéz mondjuk megítélni, mitől kiemelkedő egy festmény és bóvli egy másik. Barabási Albert-László szerint utóbbi esetben nem az a fontos, pontosabban, nem az a legfontosabb, hogy egy mű hogyan készült, hanem hogy akik sorsáról döntenek, hogy ítélik meg. Ezért a művészeknek fontos a hálózata: a festőknek például hogy milyen galériákba érnek el. A kurátorok szava és az átlagember megítélése is eldöntheti egy mű sorsát: így lett mondjuk addig híres műből tucat, amikor kiderült, hogy csak a mester segédje festette. És fordítva. De azért lesz jobb is, szerencsére nem ez a siker egyetlen törvénye.

II. törvény: A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan

Amikor a teljesítmény, főleg a teljesítménykülönbség nehezen mérhető, apró különbségek a teljesítményben is hatalmas különbségekhez vezethetnek a megítélésben. Mindenki tudja, hogy a golf első számú játékosa Tiger Woods. Ki tudja, ki a második? Na, ugye. Pedig Woods nem is mindenben a legjobb, de még így is: ő keresi a legtöbbet, ő szerepel a legtöbbet, neki van a legtöbb szponzorációs szerződése. Mert a teljesítmény korlátos: aki jól golfozik – vagy jól fut -, csak kicsivel jobban teszi, mint az előtte levő. Viszont a sikere sokkal nagyobb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.