2018. szeptember 7., péntek

ÁTFORMÁLNÁ A NEMZETET A FELHÁZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.09.07.


Dicsőítő Hetet szervez a vallási mozgalom, amelynek egyik alapítója a kormányfő fia. Megtörténhet, hogy a harmadik születésnapját ünneplő kezdeményezés idővel egyházzá alakul.

Pont azért nagyon szeretem, mert mindig újabbat és újabbat kapok az ilyen alkalmakon, az emberek is nagyon kedvesek és befogadóak – áradozik a huszonéves Bianka egy videófelvételen. Akár lelkes, akár gunyoros hangvételű beszámolókat olvasunk a Felház zenével kísért rendezvényeiről, az összkép ugyanaz: mosolygós fiatalok átszellemült arccal imádják Istent. Ahogyan az már a karizmatikus keresztény találkozókon lenni szokott. 

A Felház eddigi legnagyobb szabású programsorozatára készül, vasárnaptól – az Ez az a nap! nevű kezdeményezéssel közösen – Dicsőítő Hetet szervez Budapesten. „Hisszük, hogy ahogyan egy egész héten át dicsőítjük Jézus Krisztus nevét a fővárosban, az az egész nemzetünket átformáló erővel fog hatni” – áll a meghívóban. A szervezők minden estére különleges eseményeket ígérnek a „város koncerttermeitől kezdve dunai hajókon át egészen Budapest egyik legnagyobb sportcsarnokáig”. 

A Felházat hárman alapították: Ember Illés és Prekopa Donát mellett Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár. Összejöveteleiket csütörtökönként, az egyetemisták bulinapján tartották. A mottó az volt, hogy „borgőz helyett részegedj meg Isten jelenlététől”. Felekezeti hovatartozás nélkül hívtak minden fiatalt. 

Ennek pontosan három éve. A Felház időközben jócskán kinőtte a fővárost, ma már sok tucat vidéki településen rendeznek Házi Felháznak nevezett helyi istendicsőítéseket. Vallástudományi értelemben megkülönböztetünk egyházat és szektát, de a Felház egyik kategóriába sem sorolható be. Más terminológiát használva a Felház vallási mozgalomnak, méghozzá ökumenikus (felekezetközi) mozgalomnak minősül – mondta lapunknak Máté-Tóth András katolikus teológiát végzett professzor, valláskutató. 

A vallási mozgalmakra az a jellemző – folytatta –, hogy hagyományos tanokat hirdetnek, erős és karizmatikus vezetőik vannak, ugyanakkor alacsony szervezettségűek, általában nincs tagnyilvántartásuk. A Felház alapítói rendre hangsúlyozzák, hogy nem akarnak saját egyházat alapítani. Máté-Tóth András szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad. A vallási mozgalmak többféle utat bejárhatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.