2018. szeptember 6., csütörtök

AZ AJÁNDÉKPÉNZ VISSZAÜT - INTERJÚ RICHTER SÁNDOR KÖZGAZDÁSSZAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2018.08.31.


Az uniós költségvetés kialakítása amúgy is kötéltáncos mutatványhoz hasonlít: ahhoz, hogy politikailag eladható legyen, a programoknak legalább szerény módon jelen kell lenniük a legfejlettebb országokban is. Támogatva például a zöld, a fenntartható növekedést, az energiamodernizációt, innovációt gerjesztő beruházásokat.

A Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) Magyarországról szóló elemzéseit 1990 óta jegyző szakember szerint rendkívül káros, hogy egy végletekig koncentrált döntési piramis tetejéről, megfontolás nélkül hoznak szakmai döntéseket. „Az értelmetlenség szélsőséges esete”, hogy bár most lenne hozzá politikai és pénzügyi fedezet, a kormány hárítja az oktatás és az egészségügy elkésett reformját. Az euró bevezetésében a pró és kontra érvek állását döntetlennek látja.

Mennyire lehet elszakadni a magyar politikától, a gazdasági elemző külföldön mennyire figyel a belpolitikai környezetre? Előny a bécsi helyszín? Más a rálátás perspektívája, vagy azért hiányzik a hazai közeg?

– Nem lehet elszakadni a belpolitikától Magyarország gazdaságának elemzése esetében sem. Persze a gazdaságpolitikában sok olyan elem van, amely teljesen független a politikai színtől, mindegy, hogy ki van hatalmon, mi a politikai filozófiája – az alkalmazható technikák száma véges. Természetesen a gazdasági elemzőnek megvannak a politikai preferenciái, de arra kell törekednie, hogy az intézkedések és az adatok vizsgálata során a mögöttes politikától függetlenül, technikai értelemben is megnézze, mi mire vezet. Messziről folytatni kutatást nehéz, mindenképpen hátrány, hogy egy otthoni kutatóintézetben a kollégák a gazdaság különféle részeit vizsgálják, ismerik a háttér-információkat, a legfrissebb fejleményeket, gyakran a felmerülő alternatívákat is, és van köztük egy természetes, állandó kommunikáció. Bécsben én is kutatói közegben folytatom a munkámat, de itt Magyarországgal csak én foglalkozom, ez az én felelősségem, és bár kapcsolatban állok itthon dolgozó kollégákkal, sokkal kevesebb információval kell beérnem, mint ami az ő rendelkezésükre áll, azaz kevesebb hozzávalóból kell megfőznöm a levesemet. Más oldalról nézve viszont előny a hazai kutatókkal szemben, hogy ha például a Szlovákiával vagy Lengyelországgal foglalkozó munkatársaimmal beszélgetünk, akkor az ő sajátos látásmódjuk megjelenik a kritikájukban vagy javaslataikban. Ezt az otthoni kutatók nélkülözik. Nagyon széles nemzetközi olvasóközönségnek írunk, és a mi intézeti elemzéseinktől a felhasználók nem politikai véleményt várnak, hanem tárgyilagos elemzést a vizsgált kelet-, közép- és dél-európai országok gazdaságának aktuális állapotáról és rövid távú kilátásairól.

Utolsó jelentésében a WIIW erre az évre a magyar GDP négy százalékos növekedését jelzi, megjegyezve, hogy a kifutó EU-s támogatások miatt a következő években a növekedés ütemének lassulására kell számítani. A kormány viszont továbbra is derűlátó, és lám, itt a legutóbbi hír a BMW debreceni beruházásáról, amelynek nyilván élénkítő hatása lesz. Hogyan lehetséges, hogy ezekről a tárgyalásokról, tervekről nem szűrődnek ki részletek, az elemzők nem tudnak ezek várható hatásával számolni?

– Ilyen méretű beruházásról gyakran másutt se lehet előre tudni, akár több év alatt juthat el a folyamat a döntésig. Van, hogy valami kiszivárog, amikor a legutolsó pillanatban is még több helyszín versenyez, máskor meg semmi. A legfontosabbak: a beruházó kedvezményei, a szubvenciók, a kulisszák mögött dőlnek el. A BMW-beruházás híre engem is meglepetésként ért, ilyen volumenű külföldi beruházásra nem számítottam a jelenlegi viszonyok között, már csak azért sem, mert a jogi környezet változékonysága, bizonytalansága nem javult az elmúlt években, és ez nem igazán bátorítja a külföldi beruházókat. Viszont épp egy ilyen hatalmas beruházásnál döntő jelentőségű, hogy miről sikerül a kormánnyal egyedi alapon megállapodni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.