2018. szeptember 20., csütörtök

AZ EURÓPAI NÉPPÁRT VEZETÉSE MEGINT MEGALKUVÓ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.20.


- Fagyos a légkör Salzburgban a Fidesz miatt, de Juncker lát lehetőséget arra, hogy a kvótát elutasító államok más módon bizonyítsák szolidaritásukat.

- Itt a feketeleves: az EU nem hajlandó pénzt utalni egyes, kétes tisztaságú magyar fejlesztési programokra.
- A jogállami vitában a lengyelek és a csehek után a bolgárok is a magyar kormány oldalára álltak, miközben Orbán csapata bedurcizott.

FT

Az ellene elhatározott jogállami eljárással szembeni tiltakozás jeleként a magyar kormány nem volt hajlandó részt venni tegnap abban a vitában, amelynek témája az volt, miként szegi meg Lengyelország a demokratikus normákat. A magyar kormány csak fokozza a feszültséget Budapest és Brüsszel között, miután közölte, hogy az Európai Bírósághoz fordul az EP döntése miatt. Orbán Viktor a mai salzburgi csúcson először találkozik kollégáival. Krekó Péter a Political Capitaltől azt mondja, a magyar fellebbezés kísérlet, amivel a kabinet azt akarja igazolni, hogy az EU nem csak gonosz, hanem törvénysértő is. A tagállamok egyébként már megkapták a hivatalos értesítést Strasbourgból a jogállami procedúra megindításáról, de miután hasonló határozat még sohasem született, az osztrák soros elnökség is töri a fejét, hogy akkor most mi a teendő. A magyar fél kérheti az Európai Bíróságtól, hogy az függessze fel a határozat hatályát, ám ezt alaposan meg kell indokolnia, és az EP reagálhat rá.

Politico

Az Európai Néppárt elnöke azt közölte, hogy nem függesztik fel a Fidesz tagságát a jogállami eljárás idejére, noha a harcias, bevándorlás-ellenes Orbán Viktor az EP szerint lábbal tapos a demokratikus szabadságjogokon és megszegi az uniós normákat. Daul bosszúsan azt mondta Salzburgban, hogy őt már évek óta faggatják a magyar pártról, de a sajtó nem kényszerítheti arra, hogy kihajítsa Orbánt. A pártcsaládnak ugyanis megvannak a maga szabályai, ezért kivárja, hogy milyen eredményre jut az EU a 7-es cikk alapján. A magyar politikus, az illiberális demokrácia és a keresztény Európa önjelölt bajnoka azt nyilatkozta, hogy a Fidesz a konzervatívok legsikeresebb pártja. Ugyanakkor Daul bejelentése azt jelzi, hogy a magyar miniszterelnök a jobboldali nyáj részeként vívja meg a hadjáratot az európai választás előtt. De egyben megerősíti, hogy marad a megosztottság az EPP-n belül. Szemtanúk szerint egyébként igen feszült volt a légkör a frakció esti egyeztetésén. Mert mindenkinek ott jár a fejében, hogy meg kellene szabadulni a magyaroktól, de senki sem mondja ki, ám az elnökség más véleményen van.

Der Standard

A vendégkommentár azt kérdezi, van-e még egyáltalán bármi keresnivalója a Fidesznek az Európai Néppártban? A szerző, a Bécsi Egyetem egyik politológia professzora úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor nem csupán a demokrácia és a jogállam, hanem az ideológia alapján is eltávolodott a pártcsaládtól. A szakértő arra a következtetésre jut, hogy leginkább az integráció és a bevándorlás kapcsán nagy az eltérés a két oldal álláspontja között. Ami az EU-t illeti, a magyar kormánypárt az egyetlen, amely egyértelműen unióellenes az EPP-ben. Álláspontja inkább annak felel meg, amit az AfD, az FPÖ vagy a Liga képvisel ebben a kérdésben, semmint a bejáratott kereszténydemokrata pártok. Vagyis a magyaroknak inkább egy jobboldali-populista frakcióban volna a helyük, bár azt meg kell említeni, hogy az ideológiai nézetkülönbségek eddig nemigen mutatkoztak meg, amikor szavazni kellett Strasbourgban. A Fidesz 12 kinti embere az esetek 94 %-ban a Néppárttal voksolt.

FAZ

A Bizottság elnöke megpendítette, hogy az EU esetleg eláll a kötelező kvótáktól, de azért a szolidaritásra igényt tart minden tagállam részéről. A mai salzburgi uniós tanácskozás előtt Juncker sürgette hogy más formában járuljanak hozzá az európai migrációs politikához azok a kormányok, amelyek nem hajlandóak egyetlen menedékkérőt sem átvenni. Azzal érvelt, hogy a szolidaritás nem üres szólam. Idáig ő és Merkel is ragaszkodott ahhoz, hogy egyetlen tagállam sem vonhatja ki magát teljesen kvótadöntés hatálya alól, ám a kérdés évek óta megbénítja az uniót a magyarok, csehek és lengyelek ellenállása miatt. Közben a belga miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy Európa nem tagadhatja meg a menedéket azoktól, akiket odahaza halál vagy kínzás fenyeget. Ám mint mondta, a menekültek száma jelenleg alacsonyabb, mint 2007-ben, így valójában politikai válságról van szó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.