2018. szeptember 1., szombat

AZ OKTATÁS UGYANÚGY A HATALOMGYAKORLÁS ESZKÖZE, NE IS VÁRJUNK TŐLE VÁLTOZÁST

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.09.01.


Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv tervezete. Hiába előremutató, meg gyerekközpontú, ha egyszerűen mindez szembemegy az Orbán-kormány elnyomó politikájával. 

Tulajdonképpen elég lett volna a fenti, a World Economic Forum listáját kirakni. Más európai országokban az ilyen listák miatt kormányok buknak meg, oktatási miniszterk mondanak le, szülők vasvillával és fáklyákkal tüntetnek a minisztérium épülete előtt.

Magyarországon mindenki menekül. Vagy beletörődik. 

Kijött az új Nemzeti Alaptanterv és mivel nincs semmiféle társadalmi nyomás a kormányon, hogy változtasson a jelenlegi rendszeren, ezért bizonyosan nem lesz jobb a magyar oktatás az új alaptantervtől.

Mindaddig, amíg az Orbán-kormány őshüllői hozzáállással minden önálló gondolatot üldözendőnek tekint, ne várjuk, hogy a magyar oktatási rendszer jobb lesz.

Minden hírportál megírta, hogy nyilvános és olvasható a nemzeti alaptanterv reformtervezete. (PDF, 312 oldal)

Mielőtt mindenki fellelkesülne, hogy végre, egy gyerekközpontú tanterv, ahol a pedagógust, a gyereket, a szülőt egyenrangú partnernek tekintik, ahol decentralizált oktatási rendszerben, egyéni szükségletek szerint folyik a minőségi tudásanyag átadása úgy, hogy gondolkodásra késztessen - ébredjünk fel és nézzünk körül Magyarországon:
- a magyar oktatás nem segíti a társadalmi mobilitást, hanem éppen bebetonozza a jelenlegi társadalmi helyzetet;
- aki szegény, de okos és tehetséges, az szegény is marad;
- a magyar oktatás szegregál – a kisebbségeket és hátrányos helyzetűeket kizárja, elzárja a többiektől, így egyik fél sem tanul meg alkalmazkodni a másikhoz,
- aki teheti, magániskolába, vagy külföldre íratja be a gyerekét iskolába;
feleslegesen agyonterhelt pedagógusok felesleges ismereteket nyomnak le a diákok torkán, 
- ahelyett, hogy modern módszerekkel gondolkodni tanítanák őket (már, ha van tanár egyáltalán);
- elhanyagolt a nyelvoktatás és az informatika.

Sorolhatnánk a problémákat estig. Ahogy az Index is írja: a közoktatáson van mit reformálni, nem kérdés, mert a gyenge minősége lassan az egyik legfőbb gátja a fejlődésnek. Valószínűleg csak körül kéne nézni a sikeres oktatási rendszerű finneknél és különösen az észteknél, és onnan szolgaian másolni: decentralizáció, szabad és független iskolák, önálló gondolkodásra nevelés, esélykiegyenlítés.

Csak mindennek az ellenkezője, ami van. Szóval a kérdés csupán annyi, felszámolja-e a rendszer önmagát majd pont az iskolában? Míg a kérdést az Index csak felteszi, mi meg is válaszoljuk:

Nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.