2018. szeptember 28., péntek

BÉCSI MELÓ: KÖLTÖZÉS VAGY INGÁZÁS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Krisztián
2018.09.28.


Amikor valaki az osztrák fővárosban kap munkát, az egyik nagy kérdés az: kiköltözzön vagy inkább ingázzon valamelyik határközeli magyar településről. Krisztián is ezt a kérdést boncolgatja írásában, meglehetősen elgondolkodtató módon és érvekkel.

„Sokszor jelent már meg hogy Bécs így, meg Bécs úgy. Rengeteg jó dolog van itt és bár közhely, de itt sincs kolbászból a kerítés. De most nem is ez a lényeg.

Nagy fájdalmam, hogy szinte sosem esik szó a lakhatásról és az ingatlannal kapcsolatos terhekről. Kijössz lakhatást keresni, van pár oldal, ahol találsz privát hirdetéseket is, kiveszed a lakást és már is jön a meglepetés.

A szerződéssel kapcsolatos díjakat neked számlázzák ki. Ha szerencsés vagy, a tulaj megelégszik egy normál szerződéssel, ha nem közjegyzői szerződést kell kötni irgalmatlan sok pénzért. (Ez otthon sem olcsó mulatság.) Persze még új vagy, bevállalod, remélve a jobb életet.

A második szerződés

Pár hónap eltelik, kezded megismerni a várost. Alakulnak a dolgok, megérkezik az első dupla fizu. Megtapasztalod, hogy Bécs miért is az első egyes listák szerint. Élhetőbb helyet keresel zölddel, kis forgalommal.

Feltűnik, hogy a jobb lakásokért komoly provisiót (közvetítői jutalékot) kell fizetni. Jól keresel, mit neked 3 hónap bérleti díj plusz Áfa. Kidobott pénz, de jó a környék, itt akár családot is alapíthatsz.

Nem veszed azonban észre, hogy a szerződés kötésekor tulaj egy szál se. Valami iroda bonyolítja a dolgokat. Átveszed a lakást. Van egy-két apróság, de majd Te kicseréled, megoldod...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.