2018. szeptember 4., kedd

BERLUSCONIT KÉRTE MEG ORBÁN, HOGY TALÁLKOZHASSON SALVINIVEL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.09.03.


 Hallgassa meg

„Moszkva trójai falova: Ki és hogyan bontja meg az Európai Unió egységét” címmel az egykori szovjet pártlap, de ma már magát függetlenként hirdető orosz Izvésztyija hosszú cikkben elemzi, és alcímében azonnal konstatálja is: a két ellenséges táborra bomlott az uniós szövetség. Ennek magyarázatául az Orbán-Salvini múlt heti találkozóját említi a szerző, aki úgy tudja, hogy az olasz gazdasági miniszter, Luigi Di Maio jóelőre figyelmeztette Brüsszelt a találkozóról és a várható fejleményekről, de megkeresése süket fülekre talált, Brüsszel nem fegyverkezett fel és nem is tett semmit a további fejlemények megakadályozása érdekében. Csernyánszky Judit összeállítása.

A Nemzetek Európáját akarja létrehozni a két politikus, amelyben az egyes országok önálló kül- és belpolitikát vinnének, s amibe nem lenne beleszólása az Uniónak – ezt állítja egy olasz politológust idézve az Izvésztyija cikke. Talán az sem véletlen, hogy ezzel egyidőben a cseh kormányfő, Andrej Babis éppen az olasz kormányfővel Giuseppe Contéval tárgyalt. Az anti-MM szövetség - az MM Emmanule Macron francia elnök és Angela Merkel kancellár nevét jelöli -, nemcsak a Visegrádi 4-eket foglalja magában, de csatlakozását jelezte Ausztria és Svédország is.

Az Orbán-Salvini találkozó tető alá hozásának hátterében az Izvésztyija információ szerint Silvio Berlusconi áll, aki viszont remek kapcsolatban van egyrészt Orbánnal, másrészt Vlagyimir Putyinnal is, akivel nemrég együtt borozott. Az elemzők ezek után csak összeillesztették a logikai láncszemeket: Matteo Salvini és Orbán Viktor – Oroszország trójai falovai az EU-ban. Sőt még Orbánt szó szerint is idézik mindezek igazolására, aki nem titkolta, Berlusconit kérte meg a Salvini-találkozó tető alá hozására, aki nem mondott neki nemet. S hogy miért volt fontos találkozni Salvinivel, hogy biztos legyek abban, valóban két blokk létezik az Unióban – idézi az Izvésztyija a magyar kormányfőt.

Szinte az orosz cikkel egyidőben az amerikai CNN is a trójai faló-jelenségről tudósít: Salvini és Orbán épp az uniós választásokra készülve építik azt a tábort, az euroszkeptikus- és bevándorlás-ellenes tábort, amely végleg összeroppanthatja az uniót, hisz a Brexit mellett hallani Frexitet épp úgy, mint Nexitet, azaz a franciák és a hollandok kiválását is. Ennek első lépése, hogy a populisták kerülnek többségbe az uniós parlamenti választásokon jövő májusban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.