2018. szeptember 1., szombat

EGY SÜKET ÉS VAK AMERIKAI NAGYKÖVET, AKI NEM IS OLVAS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.31.


David B. Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete azt állította a Szombat című zsidó magazinnak, hogy Magyarországon nem tapasztalta, nem is látta, nem is hallott róla, hogy a demokratikus szabadságjogok sérülnének, nyoma sincs a diktatúrának.

Mindezt azokra a kérdésekre válaszul mondta el, amikor a lap az amerikai demokratikus értékekkel szembesítette az amerikai nagykövetet. Cornstein azt mondta, “a demokrácia elkötelezett híve vagyok, ami a joguralmat és a számunkra oly fontos szabadságjogokat – vallásszabadságot, szólásszabadságot, sajtószabadságot – jelenti, amelyek életünket irányítják. (…) Ami az itteni helyzetet illeti, én csak annak alapján ítélhetek, amit látok és nem annak alapján, amit mondanak, amit a tévében látok vagy egy újságban olvasok. Ha valóban azt látnám, hogy bármely személy vagy intézmény szabadságát veszélyeztetik, azonnal felszólalnék az ügyében”. Mr. Cornstein szerint joguralom van Magyarországon. Oszt jónapot!

Ennek igazolására azt hozta fel, hogy “találkoztam vallási vezetőkkel, világi vezetőkkel, NGO-k vezetőivel. Naponta tíz programon veszek részt – nem ülök tehát az irodámban arra várva, hogy valaki beessen hozzám. Ám amiről Ön beszél, arról nem hallottam. Senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz, szörnyű, kérem lépjen közbe, segítsen. Én elégedett emberekkel találkoztam. Nem láttam, hogy a szabadságjogokat csorbítanák. (…) Egyetlen elégedetlen emberrel sem találkoztam”. Nem akarjuk megbántani a nagykövet urat, de fel kell tennünk a kérdést: Cornstein úr biztosan Magyarországon van?

Cornstein úr igencsak szelektíven olvashat, mert a még viszonylag szabad magyar sajtó is tele van a demokratikus jogok naponkénti sérelmével, és a jogállam lebontása, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetése sok éve a nemzetközi és az amerikai sajtó egyik központi kérdése, mint ami fertőzi egész Európát. De ha az új amerikai nagykövet nem tud semmit az országról, ahova érkezett, nem készítették fel, nem világosították fel, nem kap napi sajtószemlét, vagy azt nem olvassa el, azért a nevére küldött leveleket elolvashatná...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.