2018. szeptember 6., csütörtök

EGYETEM KOLI NÉLKÜL? ANYAGI CSŐD

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE, ELŐD FRUZSINA
2018.09.06.


Évek óta nem volt akkor szívás lecsúszni a kollégiumi helyről a felvételin, mint idén szeptemberben. A lakásbérleti díjak Budapesten szálltak el a legjobban, de a nagyobb vidéki egyetemvárosokban is kinyílt az olló az állami és a magánbérleti díjak között.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az érettségi idén mennyire volt nehéz, viszont van egy másik egyetemistákat érintő kihívás, ami biztos, hogy pénzügyi értelemben a legnehezebb volt az elmúlt években: az albérletkeresés.

Az elmúlt években a nagyobb magyar városokban ugyanis meredeken emelkedtek a lakásberleti díjak, így akik a lakhelyüktől eltérő város egyetemére nyertek felvételt, viszont a kollégiumi helyről lecsúsztak, az elmúlt évekhez képest eddig a leghúzosabb bérleti díjak kigazdálkodására készülhetnek most.

Ráadásul ők egyáltalán nincsenek is kevesen, legalábbis a legfrisebb statisztikák alapján kb.

AZ EGYETEMISTÁK FELE KÉNYTELEN A LAKÁSPIACRÓL MEGOLDANI A LAKHATÁSÁT.

(Persze ide tartoznak azok a szerencsések is, akiknek kényelmesebb lakást bérelni vagy venni, mint kollégiumban, vagy otthon lakni). Az Eurostudent VI tanulmányának 2015/2016-os tanévre vonatkozó adatai alapján a hallgatók 37 százaléka élt a szüleivel, a kollégisták aránya 18,3 százalék volt, a maradékuk pedig nem otthon és nem kollégiumban, hanem egyedül vagy barátokkal lakott.

A kollégiumok elsősorban a kevésbé tehetős hallgatóknak jelentenek fontos lakhatási lehetőséget: 2016 elején az átlagosnál rosszabb helyzetű hallgatók negyede lakott kollégiumban, az átlagos helyzetűek ötöde, és a nagyon jómódú családokból származóknak csak kevesebb, mint 8 százaléka.

A kollégium tehát a rászorulók továbbtanulási lehetőségeit a vagyoni helyzetüktől függetlenítve segíti, ugyanakkor

A 2001 ÉS 2016 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN A KOLLÉGIUMBAN LAKÓK ARÁNYA JELENTŐSEN CSÖKKENT.

Az ábrán látszik, hogy miközben 2001-hez képest 2016-ra - bár 2007 óta a trend csökkenő - a felsőoktatásban tanulók száma összességében hatezerrel nőtt, a kollégiumban lakók száma 47 ezerről 36 ezerre csökkent. (Azért csak 2016-ig ábrázoltuk a trendet, mert a KSH legfrissebb adatai ebből az évből származnak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.