2018. szeptember 19., szerda

FORMÁLÓDIK AZ ÚJ FŐGONOSZ ORBÁN ÚJ KAMPÁNYÁHOZ - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / Klubrádió
2018.09.18.


Hallgassa meg

Nem kizárt, hogy a jövő évi európai parlamenti választási küzdelemben Orbán Viktor magyar miniszterelnök új ellenséget nevez meg – erről ír a Die Welt. A nemzetközi médiában az is téma, hogy Spéder Zoltán eladta médiatulajdonát, illetve hogy Orbán Viktor szerint az EU alá akarja ásni a határvédelmet. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.
Az AFP francia hírügynökség beszámol arról, hogy kizárták a lengyel tagszervezetet az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózata (angol rövidítéssel: ENCJ) elnevezésű nemzetközi szakmai szervezet munkájából. Ez a testület az uniós tagállamokban különböző elnevezéssel működő igazságügyi testületek, „országos bírói tanácsok” ernyőszervezete.

Nem alkalmas arra, amire létrehozták

A Lengyel Nemzeti Igazságügyi Tanácstól, a KRS-től a most zajló bukaresti ülésen azért vették el a szavazati jogát, majd függesztették fel tagságát, mert az ernyőszervezet megítélése szerint elveszítette önállóságát, nem képes biztosítani a tagszervezetektől elvárt azon szerepet, hogy országában gondoskodjék a bírói függetlenség érvényesüléséről.

A kizárásról szóló közlemény, amelyet az AFP ismertet, utal azokra a nemrég hatályba lépett lengyel igazságügyi reformtörvényekre, amelyek nyomán a KRS már nem képes betölteni funkcióját.

A francia hírügynökség felhívja a figyelmet azokra az új lengyel törvényi előírásokra, amelyek a parlament – tehát politikai testület – kezébe adnak át bírói kinevezési jogosultságokat. Felidézi az AFP azt is, hogy a lengyel kormány ellen az Európai Bizottság döntése nyomán már folyik az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás a jogállamiság veszélyeztetése miatt.

Az ENCJ-ben nincs vétójoguk az egyes tagszervezeteknek: a testületből száz bíró szavazott a felfüggesztésre, hat ellenszavazat és nyolc tartózkodás mellett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.