2018. szeptember 17., hétfő

HATÁR ÉS FELELŐSSÉG

MAGYAR HANG
Szerző: SZABÓ TAMÁS
2018.09.16.


A magyar ellenzék jelenlegi válságának egyik fő oka, hogy egy olyan világmegváltó ideológiát akar valahonnan importálni, ami majd kitermelheti a Fideszt legyőző politikai terméket. Sajnos szerintem a logika helytelen, hiszen pont a befelé néző önelemzés és higgadt józanság termelné ki azt a helyben értelmezhető közös alapot, ami az igazi győztes alternatívát jelenthetné. A határok és felelősségek gyakorlatias letisztításával sokkal eredményesebben lehetne képviselni a társadalom érdekeit.

A rendszerváltás óta, szinte minden választáson úgy tudta leváltani a győztes erő a korábbi kurzust, hogy annak totális ideológiai ellenpontjaként határozta meg önmagát. Ez a logika addig működhetett, amíg létezett az a világnézeti kettősség, ami az elmúlt lassan harminc évben tematizálni tudta a magyar politikát. Ez a harc mostanra fulladt ki teljesen és alakult át valamivé, ami még a legtöbb politikai szereplő számára sem értelmezhető tökéletesen. A dominanciát és erőt sugárzó konzervativizmus, valamint az emberi szabadságot központba állító, azt féltő liberalizmus sem tud már önmagában olyan válaszokat adni a magyar társadalom problémáira, amik hosszútávon kielégítőek lennének. Hogy ennek okait megérthessük, kicsit érinteni kell a korábbi évek politikai történéseit.

A válság és következményei

A balliberálisnak nevezett politikai oldal a gazdasági jólét és az emberi szabadság kiteljesedésének ígéretével a zsebben pont ezek ellenkezőjét hozta el a magyar társadalomnak. Elég tíz évvel visszamenni az időben. A 2008-as gazdasági világválság megmutatta, hogy tudatos állami szerepvállalás nélkül egy társadalom hatványozottan tudja elszenvedni egy ilyen krízis gazdasági következményeit. Miután egyértelművé vált, hogy a magyar állam nem tudja magát tovább finanszírozni, 2008 őszén kénytelen volt az IMF-Európai Bizottság-Világbank hármas segítségét kérni. Végül az említett trió első két tagja adta azt a 14,2 milliárd forintos hitelcsomagot, aminek hatására a gazdasági önrendelkezés is évekre kérdésessé vált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.