2018. szeptember 8., szombat

ÍGY SZÍVJÁK AZ AUTÓSOK VÉRÉT

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2018.09.07.


Csökkentjük az emberek terheit – hangoztatja úton-útfélen Orbán Viktor, ehhez képest a kormány egy laza mozdulattal épp most emelte meg 17,5 százalékkal a tíznapos autópálya-használati díjat. A pluszbevételt a falusi utakra kívánják fordítani, miközben a legforgalmasabb autópályák is rettenetes állapotban vannak, és az egész EU-ban nálunk a legmagasabb az éves autópályadíj. Az utak karbantartására ráadásul már eddig is többféle módon fizettünk az államnak, például amikor megtankoljuk az autónkat. Noha az útalapot húsz éve éppen Orbán szüntette meg, az eredetileg erre dedikált tételt azóta sem vezették ki az üzemanyag árából, ami szép lassan újra rekordközelbe kúszik, pedig a Fidesznek ellenzékben éppen a benzinárcsökkentés volt az egyik vesszőparipája.

A magyarországi autópályadíjak története szemléletes példát nyújt arra, hogy a választási Erzsébet-utalványt és téli rezsicsökkentést osztogató kormány a másik kezével hogyan húzza ki a pénzt az emberek zsebéből, helyenként meglehetősen szemérmetlenül.

Természetesen sok más európai országban is fizetni kell azért, ha valaki autópályán akar közlekedni. Bár az éves matrica ára Magyarországon a legmagasabb az egész EU-ban, a heti/havi tarifa több helyen drágább a magyarnál, és a megtett kilométerek alapján megszabott horvát, olasz, francia díjjal sem feltétlenül járunk jobban. A magyar autós mégis joggal érezheti magát megszívatva, amiért akkor is minimum tíznapos matricát kell vennie, ha csak egyetlen napon vagy hétvégén szeretné használni az autópályát, és hiába fizet a szolgáltatásért, helyenként pocsék minőségű utakon és az elmaradt bővítések miatt állandósuló dugókban kell kínlódnia. Ebben a helyzetben jött a kormány múlt pénteki bejelentése, mely szerint október elsejétől jelentősen megemelik a tíznapos autópálya-használati díjat

- D1 (személyautó) kategóriában 2975 forintról 3500 forintra,
- D2 (kishaszongépjármű, lakóautó, mikrobusz) kategóriában 5950 forintról 7000 forintra,
- B2 (busz) kategóriában 13.385 forintról 15.500 forintra,
- U (utánfutó) kategóriában pedig 2975 forintról 3500 forintra,
- január 1-jétől 5,8 százalékkal emelik az e-útdíjat is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.