2018. szeptember 23., vasárnap

J.G KASZAJEV ÉS KAYA IBRAHIM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: TŐKÉS RUDOLF
2018.09.21.



A két név közül csak a második mond valamit a magyar olvasónak – nevezetesen azoknak, akik figyelemmel kísérték a Fidesz egyik „eredeti tőkefelhalmozási” ügyét. Kaszajev viszont egy kijevi hölgyfodrász, akitől a betörők ellopták az ukrán útlevelét három-négy éve. Tavalyelőtt az ukrán adóhatóságok megjelentek nála, hogy behajtsák az úr 30 millió dolláros adótartozását. Noha az ukrán fináncok vették a lapot, hogy az inkriminált off­shore ügyben Kaszajev ártatlan, de bűnös elkövetőt nem találtak.

A történet Amerikában folytatódik, mégpedig Paul J. Manafort, Trump választásikampány-menedzserének adócsalási, pénzmosási és még egy fél tucat egyéb bűnügyének kivizsgálása során. Kiderült, hogy Manafort – akit időközben nyolc vádpont alapján a szövetségi bíróság bűnösnek talált – korábbi tízéves ukrajnai tevékenysége során dollármilliókat kapott, Putyin áldásával, ukrán és orosz oligarcháktól, hogy az oroszpárti Janukovics ukrán államelnököt hivatalában tartsa. Ugyan Janukovicsot kirúgta az ukrán nép, de Manafort kimentette a pénzét, leparkolva azt több tucat offshore-cégben, és amiből bőven költekezett Amerikába visszatérte előtt és után. Ott viszont a különleges államügyésznek, Robert Muellernek köszönhetően rövidesen lebukott. Mert ugyebár az IRS-szel (szövetségi adóhivatal) nem lehet kukoricázni. Elvégre a harmincas években a tömeggyilkos Al Caponét is adócsalásért csukták le, méghozzá élethossziglanra.

A dolog azért is érdekes, mert Manafort Donald Trump bizalmi embere volt, aki sokat tett azért, hogy patrónusa orosz kapcsolatait továbbfejlessze. Többek között emiatt szerepel mint „unindicted co-conspirator” (eddig meg nem vádolt társösszeesküvő) az eddig büntetlen Trump neve a Manafort-ügyben.

Ha jól emlékszem, Kaya Ibrahim jó időben lefarolt Németország felé, és a Fidesz zűrös pénzügyei a szőnyeg alá lettek söpörve. Ahogy ez illik Pannóniában. Manafort, legújabb vádalkuja ellenére, melynek során átadott hatvanmillió nem adózott dollárt a washingtoni fiskusnak, a következő tárgyalása végén sok évi börtön elé néz. Persze nem kizárt, Trump elnöki kegyelmezési jogával élve megmenti oroszbarát támogatóját. Ha igen, majd kiderül, hogy mit szól ehhez a sajtó, a törvényhozás és az amerikai istenadta.

Tanulság: dolgok másként mennek a magyar ugaron.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.