2018. szeptember 20., csütörtök

KETYEG A DIÁKHITEL BOMBA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.20.


Az amerikai sajtó már diákhitel-válságot emleget, a tanulmányokra felvett kölcsönök állománya ugyanis már a háromszorosa a válság idején mértnek, a fizetési hátralék aránya pedig emelkedik. Magyarországon a diákhitel teljes összege egyelőre mintegy 330 milliárd forint. A Diákhitel Központ azonban megugrásra számít.

Tíz éve robbant ki a világgazdaság 1929-33 óta legnagyobb válsága, elemzők sora találgatja, honnan érkezhet a következő csapás. Az amerikai sajtó egyre többször emlegeti ketyegő bombaként a diákhiteleket. Korábban a Citigroup pedig hívta fel a figyelmet arra, hogy az USA-ban a tanulmányokra felvett kölcsönök állományának nagysága és a visszafizetési hajlandóság alakulása „kísérteties hasonlóságot” mutat a tíz évvel ezelőtti lakáshitelválsággal. Legutóbb a Marketwatch írta le, hogy a Federal Reserve Bank of New York adatai szerint 2008 elején még 671 milliárd dollárnyi diákhitel-állomány mára közel háromszorosára, 1530 milliárd fölé nőtt.

Az amerikai pénzügyi portál igyekezett feltérképezni, hogy mi vezetett a jelenlegi helyzethez. A 2008-at követő recesszió miatt bekövetkező munkanélküliség, a stagnáló bérek következtében a családoknak kevesebb volt a forrásuk, amit gyermekeik oktatására költhettek, miközben az államok is kevesebbet fordíthattak az iskolákra.

Rontotta a helyzetet, hogy az állami iskolák finanszírozásának visszaszorulása teret nyitott a profitorientált iskoláknak, amelyek kifinomult marketingtaktikákkal, magas diploma- és munkaközvetítési arányokat ígérve, csábították a tanulókat. Ezek az iskolák gyakran drágábbak, mint az állami társaik, vagyis annak, aki ezekben akar tanulni, több adósságot kell vállalnia. Ezek az iskolák azonban nem hozták az ígért eredményeket, és nem tették könnyebbé a jól fizetett munkák megtalálását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.