2018. szeptember 7., péntek

KIKÉRI NEKÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.09.07.


...Jól van Petike, kérjétek ki magatoknak egészen nyugodtan. Megértem, hogy ragaszkodtok a jó kis bevételi forráshoz (apropó, sikerült átépíteni a delfines medencét a kastélykertben?), de ajánlom figyelmedbe például az Alapjogi Chartát. Magyarul van, olvasgassad szépen. Idézek belőle, bár csak a főbb fejezeteket:

- Az I. fejezet („Méltóság”) az emberi méltósághoz, élethez és személyi sérthetetlenséghez való jogot védi, és megerősíti a kínzás és rabszolgaság tilalmát.
- A II. fejezet („Szabadságok”) a szabadsághoz, a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához, a házasságkötéshez és a családalapításhoz való jogokat védi, valamint a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadságot, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát. Megerősíti továbbá az oktatáshoz, a munkához, a tulajdonhoz és a menedékhez való jog védelmét is.
- A III. fejezet („Egyenlőség”) megerősíti az egyenlőség és megkülönböztetésmentesség, valamint a kulturális, vallási és nyelvi sokféleség tiszteletben tartásának elvét. Külön védelmet biztosít a gyermekek, az idősek és a fogyatékossággal élők jogainak.
- A IV. fejezet („Szolidaritás”) biztosítja a munkavállalók jogainak védelmét, beleértve a kollektív tárgyaláshoz és fellépéshez, illetve a tisztességes és igazságos munkafeltételekhez való jogot. További jogokat és alapelveket is elismer, például a szociális biztonsági ellátásokra és az egészségügyi ellátásra való jogosultságot, valamint a környezetvédelem és a fogyasztóvédelem alapelveit.
- Az V. fejezet („A polgárok jogai”) számba veszi az uniós polgárok jogait: az európai parlamenti és helyhatósági választásokon választójoggal rendelkeznek és választhatók, joguk van a megfelelő ügyintézéshez, petíció beadásához, dokumentumokhoz való hozzáféréshez, diplomáciai védelemhez, valamint a mozgás és a tartózkodás szabadságához (4.1.1).
- A VI. fejezet („Igazságszolgáltatás”) megerősíti a hatékony jogorvoslathoz, a tisztességes eljáráshoz, a védelemhez, a bűncselekmények törvényességéhez és arányosságához való jogot, illetve a non bis in idem elvét (a kétszeres büntetés elleni védelem).

Aztán itt van az Alapszerződés. Amit Magyarország is aláírt. Ez is magyarul van, érdemes belepillantani. Javaslom Szijjártó Péternek is olvasgatásra, csuda dolgokat tudhat meg belőle. Például hogy a tagországoknak nem csak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is, nem csak a markukat tartják, hanem segítő kezet is nyújtanak a másiknak és amelyik ország nem tartja be az általa is aláírt szerződést, azt az Unió szankcionálhatja.

Szóval a hisztike és kikérjükmagunknak helyett ideje lenne valakinek elolvasnia azt a szerződést, amely ránk is vonatkozik. Még az Orbán-kormányra is.

Végezetül érdemes Szalonnát is olvasni. Sajnálom, hogy Magyarország külügyminiszterének tőlünk kell megtudnia, hogy a Sargentini-jelentés NEM a migránsokról szól. Valamint érdemes lenne szakorvoshoz fordulni, ha már odáig súlyosbodott a helyzet, hogy Orbán Viktor már nem csak Magyarországgal, hanem az európai emberekkel is azonos. Kásler professzor biztosan tud ajánlani egy jó magándokit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.