2018. szeptember 15., szombat

KISZIVÁRGOTT ORBÁN VÉLEMÉNYE: MEGBÍZHATATLAN LABANCNAK NEVEZTE KURZOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.15.


- Salvini azt hiszi, hogy neki és Orbánnak áll a zászló a jövő májusi EP-választáson;

- Merkel és Macron közt nem volt szó olyasmiről, amivel újabban a magyar miniszterelnök vádolja őket;
- Az osztrák sajtó rossz néven veszi a magyar lakájmédia fékevesztett kirohanását Kurz ellen.

Die Presse

1. A volt bécsi nagykövet szerint kedden-szerdán politikai kirakatper zajlott Strasbourgban Magyarország ellen. Szalay-Bobrovniczky Vince, aki jelenleg államtitkárként a civil és társadalmi ügyek felelőse a miniszterelnöki hivatalban, úgy gondolja, hogy mivel Kurz kancellár hasonlóképp migrációs politikát folytat, mint a magyar kormány, nem volt logikus, hogy a néppárti EP-képviselők a jogállami eljárás megkezdése mellett szavaztak. Úgy látja, a gond abból adódott, hogy főként a delegációvezető, Karas, akit a magyar politikus semmire sem becsül,de azért a többiek is, szabad mandátumot akartak. Az interjúalany megerősítette, hogy a Fidesz az EPP-ben kíván maradni, hacsak ki nem rakják. De az EP-választáson konzervatív színekben indul. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért keresi szélsőjobbos vezetők társaságát, az volt a válasz, hogy Salvinival és az Osztrák Szabadságpárttal a migráció ügyében közös a nevező, de a magyar fél tárgyal mindenkivel, aki támogatja a politikáját. Ám most egy kicsit csalódott, mert idáig ezt hitte az osztrák kancellárról is.

Az államtitkár hazugsághalmaznak minősítette a Sargentini-jelentést, szerinte az annyit sem ér, mint a papír, amelyre nyomták. Úgy folytatta: ezek után még az is kérdéses, egyáltalán komoly intézmény-e az Európai Parlament, illetve a Bizottság. Ami pedig a Néppárt frakcióvezetőjét illeti, neki azt hányta szemére Szalay-Bobrovniczky, hogy Weber feladta a politikai eszményeit, mert a Bizottság elnöke kíván lenni. Egyben tagadta, hogy Orbán Viktor nem tanúsított volna kompromisszumkészséget a civilek és a CEU ügyében. Időben elküldte a válaszait Brüsszelbe. Ugyanakkor nem gondolná, hogy a kormány rosszul mérte volna fel a hangulatot Strasbourgban, ám másra kapott felhatalmazást a szavazópolgároktól. De mint mondta, itt az EP bosszút akart állni, a háttérben Soros és barátai húzódnak meg. Az okokról úgy gondolja, hogy bizonyos erők szeretnék bedönteni az európai jogrendet. Az uniós szavazati jog megvonásától azért nem tart, mert a nép támogatja a kormányt, ezért a Fidesz toronymagasan nyeri mag a májusi választást. Semmi más nem számít.

2. Mintha bedobták volna a gyeplőt a lovak közé: olyan vehemensen támadja a kormány közeli magyar sajtó az osztrák kancellárt, miután annak párttársai támogatták a magyar kormány elleni indítványt az Európai Parlamentben. Orbán Viktor a nyilvánosság előtt megértő hangot ütött meg, bár megjegyezte, hogy Bécs tanúsíthatott volna több bátorságot is a Sargentini-jelentés kapcsán. Ám bizalmas értesülések szerint a velencei frakcióülésen már megbízhatatlan labancnak nevezte Kurzot. Azt veszi rossz néven tőle, hogy az nyíltan Magyarország ellen foglalt állást, ám erről nem értesítette előre magyar kollégáját. Az újság szerint az osztrák kormányfőnek erre három oka is volt: középen kívánt maradni, ugyanakkor világosan ki akarta nyilvánítani, mennyire fontosnak tartja a jogállamiságot. Másodszor lépését összehangolta Weberrel, végül pedig az ÖVP-képviselők amúgy is az eljárás megindítása mellett voksoltak volna.

Neue Kronen Zeitung

A szélsőséges olasz belügyminiszter biztos abban, hogy néhány hónapon belül Orbán Viktorral együtt fogják irányítani Európát, amivel az európai választásra utalt. Salvini Bécsben állt a sajtó elé, miután az ugyancsak szélsőjobbos Szabadság vezérével tárgyalt. A politikus elítélte és ostobaságnak minősítette az EP határozatát Magyarország ellen. Szerinte az eljárás csak még jobban megerősíti az Orbán-kormány helyzetét. A házigazda, Strache alkancellár nem győzte dicsérni a vendéget. Azzal érvelt, hogy az olaszok a lehető legrövidebb időn belül megmutatták, miként lehet leállítani a migrációt, mert olyan nincs, hogy valami nem megy. Ő is kinyilvánította szolidaritását a magyar miniszterelnök iránt, mert úgy ítéli meg, hogy a menekültválság tetőpontján Magyarország védte meg az EU külső határait. Bejelentették, hogy közösen készülnek az EP-választásra, és azt várják, hogy annak eredményeként teljesen megváltozik Európa.

Die Welt

Orbán Viktor azzal vádolja Merkelt és Macront, hogy megfosztanák Magyarországot a határvédelem önálló jogától, mivel „brüsszeli zsoldosokat” küldenének a déle határra és azok beengednék a migránsokat. Ám igazság szerint szó sem volt ilyesmiről a kancellár és az elnök múlt heti, Marseilles-i találkozóján. Csupán azt hangsúlyozták, hogy Európának lépnie kell a menekültek és a külső határok védelmének ügyében. A javaslatokat az EU jövő heti salzburgi csúcsértekezletén vitatják meg. Ugyanakkor a német kormányfő a három napja a Bundestagban kifejtette, hogy a bevándorlás dönt arról, egyben marad-e, vagy netán szétesik Európa. Ebben kulcsszerep jut a határok megerősítésének, ehhez azonban a peremállamoknak bizonyos jogköröket át kell adniuk, hogy a Frontex, vagyis a határvédelmi ügynökség megfelelő felhatalmazást kaphasson. A lap megjegyzi, hogy a szolidaritás a menedékkérők ügyében továbbra is kényes pont. Magyarország és más keleti kormányok nem hajlandóak menekülteket befogadni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.