2018. szeptember 8., szombat

KÖZVÁGÓHÍDI BERUHÁZÁS - EGY MŰEMLÉKROMBOLÁS LÁTÁNYTERVEI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.09.08.


Nem a hellyel pusztuló zenei és kulturális központ a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházás egyetlen problémája: úgy tűnik ugyanis, a védettség alatt álló épületegyüttesből alig marad majd valami.

Rohamrendőrök razziája készítette elő a Soroksári úton megvalósuló ingatlanberuházást, hogy egyetlen renitens kulturális központ se álljon a milliárdos beruházás útjában. A Közvágóhíd 4,8 hektáros területét 2017-ben ugyanis megvette egy török üzletember, Adnan Polat cége, az APD Real Estate Kft., mint azt a Portfolio.hu írja. A több száz millió euró értékben tervezett ingatlanfejlesztések látványtervei a Chapman Taylor tervezőiroda oldalán elérhetőek. A tervek alapján azonban még a műemléki védettség alatt álló épületegyüttesből sem marad gyakorlatilag semmi.

"A terv műemléki szempontból elfogadhatatlan mértékű pusztítást jelent"

- kommentálja az elképzeléseket a műemlékvédelemmel foglalkozó Örökségfigyelő blog. A helyi védettség alatt álló, 1872-ben átadott épületegyüttes helyét gyakorlatilag egy trendi lakó- és irodanegyed venné át.

Mint a blog írja, ugyan a 19-20. században rengetegszer átépített épületegyüttesről van szó, de annak így is számos eleme megőrzendő lenne. A kevéssé vagy egyáltalán nem értékes részek elbontása pedig még mindig bőven adna lehetőséget a fejlesztőnek. Az alábbi képen szemléltetik a rombolást:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.