2018. szeptember 26., szerda

LAKÁSHITELEK: DURVA DRÁGULÁSRA FELKÉSZÜLNI, HÉTFŐTŐL ÚJ VILÁG JÖN!

PORTFOLIO.HU
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2018.09.25.



Nemcsak az adósságfék-szabályok szigorodnak október 1-jétől, hanem jóval többet kell fizetni a közjegyzők munkájáért is a hitelfelvétel során az eddiginél. 23 nemperes közjegyzői eljárásból 13 esetében változnak a díjak egy hétfőn hatályba lépő IM-rendelet szerint. Megnéztük, mi minden változik egy lakáshitel esetében, és azt találtuk, hogy többszörösére, egy átlaghitel esetében bőven százezer forint fölé emelkedhet a közjegyzői díj anélkül, hogy a hitel THM-e ettől változna. A hitelfelvevők szerencséjére a bankok sokszor átvállalják költségek egy részét, a drágulás azonban már inkább a hitelfelvevőket sújtja majd, ha nem emelnek kedvezményeiken...

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara tájékoztatója alapján dióhéjban az alábbi változásokra számíthatunk október 1-jétől:


- A korábbi, több alkalommal módosult 14/1991. (XI. 26.) IM-rendelet helyébe lép a 22/2018. (VIII. 23.) IM rendelet, amely korszerűsíti a közjegyzői díjszabást.

- Az új díjrendelet hatálya alá a létező 23 közjegyzői nemperes eljárásból 20 tartozik, a három kivételt a fizetési meghagyásos eljárás, az európai fizetési meghagyásos eljárás és a végrehajtási eljárás jelenti, ezek díja nem változik.

- A 20 érintett közjegyzői eljárás közül 7 eljárás során változnak a díjtételek, például nem változik a hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos eljárások díjszabása sem.

A közjegyzők díja továbbra is a munkadíjból és a költségtérítésből tevődik össze. A költségtérítés a költségátalányból és a készkiadásokból áll, előbbi főszabály szerint a munkadíj 40%-át teszi ki. A munkadíjat az ügyérték (pl. hitelösszeg) alapján sávos meghatározás szerint, ennek hiányában a tevékenységre fordított idő alapján számítják ki.

- A munkadíj kiszámítása során alkalmazott sávokban az eddigihez képest megjelenik a 200 millió és 500 millió, valamint az 500 millió forint feletti sáv. A sávok szerinti munkadíj egy fix összegből és a sáv alsó határát meghaladó ügyérték %-os hányadából tevődik össze.

- A munkadíj kiszámítás során figyelembe vehető ügyérték maximális mértéke egyúttal 200 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.