2018. szeptember 21., péntek

MERKEL MEGÜZENTE KELET-EURÓPÁNAK: NINCSEN INGYEN EBÉD - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.21.



- Juncker rugalmasabb, mint német kancellár a menedékkérők átvétele ügyében, de azért a populistákat ostobának és tökkelütöttnek tartja, bár a Fidesznek egyelőre nem teszik ki a szűrét a Néppártból.

- Orbán a strasbourgi szégyen után buldózerként fog előremenni Európa szétverésére.
- Budapesten a levegőben érezni, hogy milyen erők igyekeznek padlóra küldeni az EU-t.

Die Welt

A német kancellár nem ért egyet a Bizottság elnökével abban, hogy a menekültkérdésben a vonakodó államokat mentesítsék a kvótahatározat végrehajtásától. Merkel a legfelső szintű salzburgi tanácskozás után úgy foglalt állást: az nem lehet, hogy mindenki kimazsolázza magának, amit jónak tart. Mert itt a probléma megoldása a lényeg. Ezzel együtt jelezte, hogy nem zárkózik el a javaslat megvitatásától. A lap emlékeztet arra, hogy leginkább Olaszország követeli migrációs terheinek enyhítését, ám Magyarország és Lengyelország évek óta elzárkózik a menedékkérők befogadásától. Nincs közös álláspont a Frontex felfejlesztése ügyében sem. Egy pár tagállam a szuverenitás kérdését feszegeti ennél a pontnál. Lásd Orbán Viktort, aki nemzeti erőkkel kívánja bebiztosítani a határvédelmet.

A német külügyminiszter viszont támogatja, hogy a többi közt a magyarok és a lengyelek többet fizessenek be a közös menedékpolitika céljára, továbbá adjanak több embert, és akkor ne kelljen nekik a menedékérőkkel foglalkozniuk. A frontok jelen pillanatban megkeményedtek.

Die Presse

A Bizottság elnöke nem tartaná jónak, ha bármely tagállam a populistákat majmolná. Juncker szerint azért nem érdemes követni a nacionalistákat, mert az emberek úgyis mindig az eredetit választják, nem pedig az utánzatot. Viszont nem szabad szidni az euroszkeptikus tömegeket, beszélni kell velük, mert nem ab ovo vannak Európa ellen. Ugyanakkor az ostoba, tökkelütött nacionalisták nem a megfelelő társaságot jelentik. Nem szabad őket egyszerűen tudomásul venni, eltűrni. Antiszemita és rasszista kijelentéseken nem lehet simán túllépni. A politikus reméli, hogy ezeken az erőkön nem feneklik meg a határvédelem javítása és a tagok az év végéig megszavazzák a legújabb brüsszeli kezdeményezést. Szerinte mindenképpen megerősítik a külső határok ellenőrzését, viszont a jelen helyzetben a menedékérők elosztására nincs megoldás. Úgy gondolja ugyanakkor, hogy legfrissebb javaslata miatt aligha lesznek tiltakozások Magyarországon és Lengyelországban.

FAZ

A nem hivatalos EU-csúcstalálkozó után sok minden továbbra is bizonytalan a közösségben, de migráció ügyében enyhült a légkör, bár igazából nem történt előrelépés és sok tekintetben igencsak messze állnak egymástól az álláspontok, de legalább nem következett be törés. Orbán Viktor pl. elutasítja a Frontex kibővített hatáskörét, viszont a korábbinál békülékenyebb hangot ütött meg az olasz kormányfő. Conte kiállt a menedékkérők kötelező elosztása mellett, mert szerinte az nem járja, hogy arra csak egy pár kormány hajlandó. Megerősítette, hogy szó van egy olyan mechanizmusról, amelynek értelmében a vonakodó államok más formában is tanúsíthatják szolidaritásukat. Úgy látszik, egyre több országban ismerik fel, hogy nem lehet érvényt szerezni az eredeti kvótadöntésnek. Most úgy hírlik, hogy ahhoz 20 kormány tartaná magát. De ajánlatos valamit tenni, mert jönnek az európai választások, és az csak a populisták malmára hajtaná a vizet, ha addig nem tudnának a kérdésben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.