2018. szeptember 16., vasárnap

NEMES JELES: EGÉSZ ÉLETEMBEN ERRE A FILMRE KÉSZÜLTEM


INDEX / CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2018.09.16.


„Az amerikai premierről szinte egyenesen Miskolcra jöttünk, ráadásul a film előkészítése óta nem ültünk ennyien egy asztalnál a stábból” – mondta Nemes Jeles László, a Saul fia és a Napszállta című filmek rendezője a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon rendezett sajtótájékoztatón. Pedig még így sem volt jelen minden fontos alkotó: „Melis Lászlót elveszítettük közvetlenül az után, hogy felvettük a Napszállta zenéjét. Ez volt az utolsó film, amibe beleadhatta a szívét, és azt hiszem, ez érezhető is benne.”

Rég övezett akkora várakozás magyar filmet, mint a Napszálltát, ami azért nem csoda: finoman fogalmazva sem túl gyakori, hogy magyar filmes a legelső nagyjátékfilmjével rögtön Oscar-díjat nyerjen. És ilyenkor még jobban visszhangzik a kérdés:

DE MILYEN LESZ A MÁSODIK FILM?

Mindazok számára, akik sem a velencei, sem a torontói filmfesztiváloknak nem visszajáró látogatói, ez most, Miskolcon derült ki, két héttel a hivatalos mozipremier előtt. Itt vetítették először a filmet Magyarországon, négyszer egymás után, de az érdeklődők legalább fele így sem jutott be termekbe.

A Napszállta egy kicsit olyan, mintha a Saul fia előzményfilmje lenne: Nemes Jeles ebben azt mutatja meg, hogyan lesz semmivé a huszadik század első éveinek minden csillogó, glamúros ígérete, hogyan rombolja le a feldühödött, elégedetlen tömeg azt a kultúrát, azt a civilizációt, ami a felszínen ugyan valóban fenségesnek tűnik, de belülről rohad. A három évtizeddel később játszódó Saul fia pedig abban a világban játszódik, ahová ez a rombolás elvezetett, ahol már a barbárság uralkodik, és ahol már alig van valaki, aki még megőrizné az emberi értékeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.