2018. szeptember 3., hétfő

ÖNÉLETRAJZ A JELENBŐL. GONDOLATOK EGY LEMONDÁS KAPCSÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZUKITS REZSŐ
2018.09.02.


… „nem akarok már semmilyen köztisztséget betölteni” (Vörös Viktor)… A teljes interjú itt olvasható

Értelek.

Tudom, hogy szakadék felé csúszó autóbuszt kézzel nem lehet megállítani, két kézzel sem, és akkor sem, ha a kéz nem csupasz. Zavaróbb a dolog, ha a buszvezető ingerült hangját (Takarodj az útból Te gaz!) elnyomja a libsiző, migránsozó utasok hangja. Ilyenkor könnyebb a szívnek, ha gazdája félreáll, még akkor is, ha tudja, vannak az utasok közt félrevezetettek, kifosztottak, kiszolgáltatott ártatlanok, vagy félve, közönyösen gubbasztók.

Értelek,

mert vannak jó dolgok, amikből jobb is alkotható és vannak rosszak, amelyek javíthatók, ám a rosszra készült dolgok/módszerek (mondjuk egy spanyolcsizma, vagy a rablás) tökéletesítése csak a rosszra teszi „jobbá” a rosszat. Vajon miért akarnád a NER-t egy ilyen rosszra készült rosszat javítani. Erre gondolva félre kell állni, emelt fővel és leeresztett kezekkel.

Értelek,

ám bennem a kétely, hiszen a képzelt busz oldalán valóságos a felirat: HAZA. Itt élsz, ez a Te hazád, nem mondhatod, hogy „Mi közöm nekem a világ bűnéhez”, mert fennáll a veszély, hogy a mit tegyek érzés közönnyé válik, ami nem kis bűn, „mert vétkesek közt cinkos aki néma…”

Az elmúlt évtizedben szemünk előtt omlott össze a demokrácia. Az új hatalom urai rablók, és mint ilyenek alkalmatlanok a jóra. Ahogy a spanyolcsizmából nehezen lesz mákdaráló, úgy ők sem válhatnak könnyen tisztességessé. A nép kifosztásából, bűnözésből, olajszőkítésből, adócsalásból, uniós pénzek sikkasztásából gazdaggá váltak; az egymást, rendőröket, és elleneiket gyilkoló méltóságtalanok hatalmát meg kell dönteni!

Bűneiknél is nagyobb baj, hogy a politika és a gazdaság összefonódása hatékonyságrontó. Az eszközeiben emberközpontú, késő kádárkorban a tsz. paraszt tehéntartása, a gmk, az terjedő szakcsoporti földművelés, a kádári összekacsintás nem tudta a tőke tehetségteremtő versenyszabadságát pótolni. A politikai rabságban tartott tőke, akkor sem tudta kiteljesíteni a tehetséget és a tőke politikai korrupcióba fojtott szabadsága ma sem tudja. Nincs köztes út. A felemelkedéshez -ahogy a kádár rendszernek- úgy a NER-nek is buknia kell...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.