2018. szeptember 17., hétfő

ORBÁN EURÓPA TRÓNJÁRA TÖR, DE NAGYOT FOG KOPPANNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.09.16.


Az Európai Néppártnak kezdenie kell valamit Orbánnal, akit se kiköpni, se lenyelni nem tudott mindeddig. Belső, kétharmados ellenzéke most komoly fegyvert kapott - ám a kormányfő már jóideje kifelé kacsingat amúgy is. A szélsőjobbon azonban nem terem neki babér.

A Fidesz Néppártból történő kiakolbólítása évek óta téma az európai konzervatívok között. Eddig azonban olyan mamelukok tartottak ki Orbán mellett, mint Manfred Weber, a Néppárt bajor EP frakcióvezetője. Aki a héten megszavazta a Sargentini-jelentést. És nem épp egyedül. A jobboldali képviselőcsoport kétharmada szavazott Orbán ellen. (Persze, a kormány és propagandistái mindent elkövetnek, hogy mindezt Magyarország elleni támadásként tálalják idehaza. A valóság azonban az, hogy nem Béla postás, vagy Gyuri hentes, esetleg Erzsi tanító nem hajlandó aláírni egy éve a New York állammal összehozott szerződést, csak azért, hogy a CEU-t csuklóztassa, és nem is ők hoznak létre Fidesz-bíróságokat, miként nem ők ültették rokonaikat, barátaikat és lekötelezettjeiket a legfontosabb állami posztokra. Mészáros Lőrinc bugyellárisába sem ők irányítják a százmilliárdokat. Hanem Orbán Viktor.)

Noha a mi adónkból fizetett propagandisták azt próbálják elhitetni, hogy Orbán a legkevésbé sem szigetelődött el az európai porondon – a helyzet legalábbis árnyaltabb. Az egyre-másra citált támogató nyilatkozatok mögött ugyanis szinte kizárólag szélsőjobbos nacionalisták állnak: a német AfD politikusai, a brit brexitpáriak, Salvini EU-ellenes nacionalistái, a holland szélsőségesek. Ezekből épít most várat Orbán. Miközben saját pártcsaládja vagy mélyen hallgat, vagy kifejezetten elítélően nyilatkozik.

A Sargetnini-jelentés elfogadásával nem keletkezett új helyzet Európában, mindössze felfegyverezte az EP a Néppárt hezitálóit egy kiélezett kampányszituációban. A jövő májusban, vagyis alig nyolc hónap múlva esedékes EP választás egyik meghatározó momentuma lesz, mint kezd a Néppárt Orbánnal. Ha kirúgja, komoly szelet tud kifogni a baloldali riválisok vitorlájából. Ha továbbra is mindent lenyel, komolyan veszélybe kerülhet tradicionálisnak tekinthető győzelme az EP-ben.

A leglogikusabb lépés: Orbán kipenderítése. Ám ennek következményei lesznek. A magát kereszténydemokrataként definiáló magyar kormányfő – ahogy ezt hónapok óta lebegteti – csatlakozik, akár egy új formációban is, a szélsőséges nacionalistákhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.