2018. szeptember 12., szerda

ORBÁN A HELYÉRE KERÜLT EURÓPÁBAN

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2018.09.11.


Többször írtuk már meg, hogy az Európai Unió történetében most először létezik valóban európai politizálás. A 2019. májusi európai parlamenti választás valószínűleg az eddigi legfontosabb választás lesz a kontinensen. És azok az erővonalak, amelyek ezt a választást meg fogják határozni, részben már látszottak, részben pedig a magyar jogállamról szóló Sargentini-jelentés vitájának hatására fognak kialakulni.

A barátoktól csattan a leghangosabbat a pofon

Manfred Weber, az Európai Néppárt német frakcióvezetője konkrétan megzsarolta Orbán Viktort, miután a magyar kormány menekültekkel és iszlámmal kapcsolatos hozzáállását a dzsihadistákhoz hasonlította. Weber eddig Orbán egyik legnagyobb védelmezője és személyes jó barátja is volt. Többször is személyesen akadályozta meg az északi, liberális-konzervatív képviselőket abban, hogy Orbánt kirakják az Európai Néppártból.

Mostanra ez a helyzet megváltozott, már az előző hetekben is olyan hangokat lehetett hallani, hogy ha Orbán és a Fidesz most is balhézni kezd a parlamentben, és nem lesznek hajlandók engedni semmiben, akkor kivágják őket a Néppártból. Ebbe a képbe illik bele Weber fenyegetése is. Weber azt kérte Orbántól, hogy engedje el a civil szervezetek elleni harcot és rendezze a CEU ügyét. Ha ezeket megteszi, akkor nem szavazzák meg a Sargentini-jelentést, ha pedig nem hajlandó rá, akkor igen. Erről valószínűleg még fognak tárgyalni, mert Weber estére ígért döntést a frakcióban, az ülésen pedig Orbán is ott lesz és felszólal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.