2018. szeptember 11., kedd

ORBÁN VIKTOR AZ EP-BEN: AZ ERŐS EURÓPÁTÓL SOROSIG

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.09.11.


Nagy gyakorlata van a magyar miniszterelnöknek abban, hogy az Európai Parlament képviselőit győzködje az igazáról, ám a testület tagjait eddig nem nagyon sikerült meggyőznie. Nem mintha az EP bármire jutott volna ellene.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy Orbán Viktor mivel igyekszik az Európai Parlament keddi ülésén meggyőzni a képviselőket – főleg saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) tagjait – arról, hogy valótlanok vagy igazságtalanok a Judith Sargentini által készített jelentés megállapításai. A jelentésről egy nappal később szavaz a plénum, és a tét nagyobb az eddigieknél: az EP azt szeretné elérni, hogy a tagállamok vessék be az uniós szlengben atomfegyvernek nevezett, soha nem alkalmazott büntetést, az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárást.

Azt aligha tartja bárki reális veszélynek, hogy az eljárás legszigorúbb szankciójáig, az ország szavazati jogának elvonásáig eljuthat az ügy, egy legyintéssel mégsem lehet elintézni a szavazást, és láthatóan a Fidesz is komolyan veszi. Ha ugyanis az EPP többsége támogatja Sargentinit, azzal a magyar kormánypárt elszigetelődhet, de akár a kizárásához vagy kilépéséhez kerülhet még közelebb. Az állásfoglalás Brüsszel kezébe is fegyvert adhat, ha később – ahogy ígérte – valamilyen módon az igazságszolgáltatás függetlenségéhez akarja kötni az EU-támogatásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.