2018. szeptember 11., kedd

PUTYIN GÉPEZETÉNEK TAGJAI KAPTAK MAGYAR PAPÍROKAT ORBÁNÉK KÖTVÉNYPROGRAMJÁBAN

DIREKT36
Szerző: ERDÉLYI PÉTER, ROMAN SLEJNOV, ZÖLDI BLANKA
2018.09.10.


Az Orbán-kormány ugyan a migránsok és menekültek előtt szinte teljesen lezárta a határokat, a sokat kritizált letelepedési kötvényprogram éveken keresztül hagyott egy kiskaput a gazdag külföldi befektetők számára. Bár a magyar hatóságok titkolják, hogy kik szereztek így tartózkodási és letelepedési dokumentumokat, a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta nevű orosz lap közös nyomozása kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetők – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minőségben.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amikhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország – köztük Oroszország – állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban, és ezt most több orosz szereplővel kapcsolatban sikerült is megerősítenünk.

Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelőtt történt, hogy képviselő lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt.

A névtelen forrás által megosztott orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. Róla a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátorunk is azt állította, hogy részt vett a programban, a Bevándorlási Hivatal pedig elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Bár több csatornán keresztül is kerestük Nariskinékat, nem válaszoltak a kérdéseinkre.

A nevek között szerepelt Dimitrij Boriszovics Pavlové is. Ő egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember, akit több orosz újság is összefüggésbe hozott a moszkvai maffia egyik csoportjával. Pavlov nem reagált a megkereséseinkre, ugyanakkor a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátorunk, ahogy a Nariskin fiáról, róla is azt állította, hogy részt vett a programban és a BMH-nál is arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.

“Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket”

– mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa. “A magyar és EU-s biztonsági szolgálatok fokozott érdeklődését is kiválthatja egy-egy ilyen kötvényvásárlási szándék, hiszen a nevezett szereplők beosztásuk, hivatalos ügyeik miatt egyébként is szabadon utazhatnak mindenfajta különösebb procedúra nélkül az EU-ba” – tette hozzá a korábbi titkosszolga. Megjegyezte, hogy a magyar és uniós szolgálatok kiemelt feladata, hogy vizsgálják, a kötvényvásárlásra jelentkező “milyen szintű kapcsolatban áll az orosz biztonsági szolgálatokkal és ennek milyen kockázatai lehetnek Magyarországra, illetve az Európai Unióra nézve”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.