2018. szeptember 12., szerda

TÉNYLEG ELSZÁLLTAK A ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS ÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.12.


Miközben az elemzők az infláció csökkenésére számítottak, augusztusban változatlanul dinamikus maradt a drágulás. Az idén – bár igény nyilvánvalóan lett volna rá – szabályosan elmaradt a zöldségek és gyümölcsök árának szezonális csökkenése.

Augusztusban még a vásárcsarnokokban is ki lehetett fizetni az őszibarack kilójáért ezer forintnál nagyobb összeget, amire 2017-ben nem volt példa. Gyűjtésünk szerint egyébként az átlagár körülbelül 15 százalékkal haladta meg a tavaly augusztus közepén tapasztaltat. Ilyen összevetésben a sárgabarack átlagára viszont több mint kétszeresére (530 forintról 1060-ra) emelkedett. A KSH által közzétett árlistában is akad néhány elég elképesztő megugrás.

A KSH tájékoztatása szerint tavaly augusztushoz képest az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 14,5 százalékkal lett magasabb. Majdnem 8 százalékkal vagy nagyobb mértékben drágult a száraztészta, a vaj és vajkrém és a tojás. Könnyedén összeállíthatnánk tehát egy olyan kosarat – mint tettük azt régebben –, amely a „szerencsétlen” vevők zsebét a hivatalos inflációnál jóval nagyobb mértékben terheli meg az idén az egy évvel korábbihoz képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.