2018. szeptember 6., csütörtök

TŰZIFÁT VENNE TÉLIRE? EZEKRE NEM ÁRT FIGYELNI!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.06.


A faanyag-kereskedelmi lánc működésének előírásai jelentősen megváltoztak –tette közzé figyelmeztetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A módosítások elsősorban persze a fával foglalkozó vállalkozások számára fontosak, de akad előírás, amiről az egyéni vevőknek sem árt tudniuk.

Több olvasónk is jelezte, hogy a falvakban az eddig még elmaradt téli rezsicsökkentést kápéjuttatásként ígérik a benne még nem részesült lakosoknak. Sajnáljuk, de most is csak azt írhatjuk le, hogy a Magyar Közlönyben már megjelent kormányhatározat szerint a támogatás természetbeni. Ez azt jelenti, hogy például a fával fűtők nem pénzt, hanem a fűtőanyagot kapják meg. A támogatás (ezek szerint elméleti összege) pedig nem fedezi az egyéb, például a szállítási, darabolási költségeket.

Érdemes felidézni, hogy az állami kedvezményes tűzifa biztosítását korábban egyik olvasónk korábban azért minősítette átverésnek, mert az eleve magasabb (erre nem vonatkoztak az amúgy általános erdőgazdasági akciók) ár mellett jócskán megemelkedtek a szállítási költségek. Most esetleg még a darabolásban is lehet „játéktér”. Ezzel együtt az mindenképpen kedvező, hogy a fával fűtők nem a szociális tűzifa osztásának enyhén szólva nem tökéletes rendszere alapján részesülnek juttatásban.

Már most érdemes gondolni a beszerzésre


A tüzelőanyag beszerzéséről mindenesetre már most célszerű gondoskodni. Tavaly már októberben országos méretűvé vált a tűzifahiány, amiben állítólag a szociális okból „zárolás” is szerepet játszhatott. Jobb, ha a fával fűtők tudják, hogy akár 15 százalékkal is többet kell fizetniük a tavalyinál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.