2018. szeptember 24., hétfő

ÚGY LAPÁTOLJA A MAGYAR ÁLLAM A PÉNZT A TENISZBE, MINTHA NEM LENNE HOLNAP

QUBIT
Szerző: MONEYFIELD
2018.09.24.


Bő egy hete a cseh válogatottnak sikerült felülmúlnia a magyar férfi teniszválogatottat, amivel eldőlt, hogy a magyar csapat nem lesz kiemelt a jövő évi Davis-kupa sorsolásán. A 3-2-es összesített eredményt hozó párharcban papíron akár erősebb magyar válogatott is szerepelhetett volna, ám a férfi teniszezők világranglistájáának 43. helyén álló Fucsovics Márton és Balázs Attila sem volt a magyar csapat tagja. Utóbbi sérüléssel bajlódott, amíg előbbi lemondta a válogatottságot, és időközben a legjobb magyar női versenyző, Babos Tímea is szakította a magyar válogatottal.

A legmagasabban rangsorolt magyar teniszezők, Babos és Fucsovics egyaránt kritikákat fogalmaztak meg a magyar teniszszövetség (MTSZ) működéséről és a játékosokhoz való hozzáállásáról, és közölték, hogy amíg nem történik változás a problémás területeken, addig nem szerepelnek a válogatottban. A felek egymás közötti nyílt üzengetései között elhangzottak összegek, amelyek a szövetség gazdálkodásáról szólnak. Utánanéztünk: valóban milliárdokból gazdálkodik a szövetség?


Százmilliók, milliárdok vagy tízmilliárdok?

Először is érdemes tisztázni, hogy honnan vannak az adatok. Kizárólag az MTSZ gazdálkodását vizsgáltuk, így főként a szövetség éves közhasznúsági jelentéseiből, illetve az éves beszámolók eredménykimutatásából dolgoztunk. És hogy akkor mennyi az annyi?

Az utóbbi két évben milliárdokról, míg a korábbi években százmilliókról beszélhetünk. 2010 és 2017 közötti bevételeket vizsgálva az összeg meghaladja a 7,7 milliárd forintot. Éves szinten ez átlagosan közel 1 milliárd forintos bevételt jelentene, ám érdemesebb külön nézni az éveket. 2010-ben ugyanis a szövetség bevételei még a 150 millió forintot sem érték el, míg 2017-ben ennek az összegnek a 27-szerese került a szövetség kasszájába. A kiadásokat többnyire fedezték is a bevételek, az elmúlt nyolc évben egyszer fordult csak elő, hogy 2 millió forint mínusszal zárt az MTSZ. A legnagyobb többletet, közel 150 millió forintot 2016-ban könyvelhette el a szervezet. A bevételekben 2014-ben, 2016-ban és tavaly is mutatkozott egy-egy jelentős ugrás...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.