2018. szeptember 20., csütörtök

ÚTLEVÉLLEL ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT IS ADOMÁNYOZNAK TITOKBAN BEREGSZÁSZON - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / Klubrádió
2018.09.20.


Hallgassa meg

Magyar útlevél és állampolgársági botránytól visszhangos az ukrán és az orosz sajtó.
Beregszászon a magyar konzulátus útleveleket ad ki ukrán állampolgároknak ünnepélyes keretek között, esküvel, himnusszal és pezsgővel, ha hinni lehet a titkos videófelvételnek, és ezzel együtt állampolgárságot is adományoznak – írja a Szevodnya orosz lap, de idézhetnénk a Unian ukrán hírügynökséget is. Az eskütevőket figyelmeztetik a konzulátus tagjai, hogy össze ne keverjék a határnál az útleveleket. Az újságírókat arra kérték, hogy ne számoljanak be az eseményről.

Az ukrán hatóságok már korábban tudtak ehhez hasonló tevékenységről, s most, a titkos felvétel birtokában egyrészt az ukrán parlament tárgyalni fogja az eseteket, másrészt a magyar külügyminisztériumot is megkeresik. Pavlo Klimkim ukrán külügyminiszter twitter üzenetében azt írta, a New Yorkban tartózkodó magyar kollégájától meg fogja kérdezni, ’fakenews’-ról van-e szó? Ez esetben az ukrán konzult kiutasíthatják, másrészt fel sem merülhet az esetleg ezt maga után vonó autonómia kérdése. Ukrán szakértő szerint az ügyet az Európai Bizottság, a – Tanács és a Parlament elé kell vinni.

A cikk emlékeztet, hogy legalább 100 ezer magyar útlevelet bocsátott ki a magyar konzulátus. S megjegyezzük, hogy nem létezik a kettős állampolgárság intézménye Ukrajnában. A Korrespondent pedig már arról is beszámolt, hogy az Ukrajnai Magyarok Pártjának kerületi tanácstagját megfosztották mandátumától, miután pár napja a határnál elrejtett magyar útlevelet is találtak nála az ukrán mellett. Az ukrán külügyminisztérium az ügy sürgős kivizsgálását kérte.

A német Bild Orbán Viktor facebook videóját elég hamar kiszúrta, merthogy azt a kormányfő a Salzburgban kezdődött uniós miniszterelnökök tanácskozása előtt mondta fel a magyar határvédelemről. Mindenesetre a cikk címében kiabál a hiba, miszerint Orbán elnök visszavág az Uniónak. A Spiegel az uniós kormányfők informális találkozójának hangulatát lényegre törően így foglalta össze: kíméletesek Theresa Mayjel, de kíméletlenek Orbánnal szemben.

Manfred Weber, akit Juncker utódaként az Európai Bizottság elnöki széke várományosának tekintenek, a Spiegelnek azt nyilatkozta, eddig nem fordított Brüsszel elég figyelmet a jogállamiság kérdéseire, márpedig a közeljövőben ennek meg kell változnia, - tekintve nemcsak a magyar helyzetet, hanem a lengyelek elleni 7-es cikkely alkalmazását is- , hisz Európa jövője múlik az alapértékek megmentésén. Az Európai Bizottság névtelen forrása a lapnak elmondta, késhetnek az uniós felzárkózási alapok, sőt az sem kizárt, hogy nem finanszíroznak bizonyos projekteket hazánknak. S mindez a Magyarország ellen indított 7-es cikkely következményeként értékelhető. A tudósításból kiderül, hogy Magyarország jó előre, és kifejezetten nagy volumenű kifizetéseket kezdeményezett úgy, hogy számlákat a teljesítésekről egyelőre nem küldött a bizottságnak, ami miatt most a deficit is megugrott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.