2018. szeptember 29., szombat

VESZÉLYBEN A CIVIL BLOGOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2018.09.27.


Hallgassa meg

A blog.hu plattformon megjelenő blogok tartalmát és forgalmát is befolyásolhatja, hogy új tulajdonosa lett a szolgáltató oldalnak. Ez pedig civil szervezetek tömegére jelent fenyegetést – mondta a Klubrádióban Verdes Tamás online marketing szakértő.

A CEMP-cégcsoport megvásárlásával felerészben egy kormányközeli vállalkozó birtokába került az Index.hu felületeit értékesítő ügynökség, valamint a portál társoldalai, így Magyarország legnépszerűbb blogger platformja, a blog.hu is. Verdes Tamás online marketing szakértő szerint ez súlyos veszélyt jelent nagyon sok civil szervezetre.

Politikai kiszolgáltatottság

Az elemző a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában hangsúlyozta, hogy a hazai független civil szervezetek tömegesen üzemeltetik blogjaikat az új tulajdonoshoz került platform alatt. A váltással pedig ezek a blogok kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Az itt futó weboldalak ugyanis nem a civil szervezetek tulajdonában vannak, hanem a tartalmilag az Indexhez kötődő online birodalom elemeiként működnek, miközben az új tulajdonossal ezekre a honlapokra is a kormányhatalom árnyéka vetül rá.

Azzal, hogy a KDNP-s politikus és vállalkozó Oltyán József az Index-birtokos Magyar Fejlődésért Alapítványt létrehozó NP Nanga Parbat nevű cégben is tulajdonrészt szerzett még inkább felvetődik annak lehetősége, hogy befolyással lehet a portál működésére.

Amilyen csak tetszik neki

Az Index szerkesztőségének esetleges átállításával pedig könnyedén megfoszthatók a blog.hu-s oldalak forgalmuk jelentős részétől. Hiszen a látogatók legnagyobb részben a portálról érkeznek ezekre a honlapokra. Ha a szerkesztőség a jövőben úgy dönt, hogy nem ad nekik címlapot, a széles közönség számára szinte láthatatlanná válhatnak a jelenleg akár napi 5-10 ezer látogatót is hozó szájtok.

Az ugyancsak veszély, hogy a tulajdonos bele tud nyúlni a blogokba, amire nem csak a technikai lehetősége van meg. Ha a civileknek – például azért, mert nemzetközi forrásokból is kapnak támogatást – figyelmeztetést kell elhelyezniük a blogokon, akkor még az is megtörténhet, hogy a blog.hu gazdája közvetlenül is beavatkozik ezeknek az oldalaknak a tartalmába, és olyan figyelmeztetést helyez el rajtuk, amilyen csak tetszik neki... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.