2018. október 7., vasárnap

18 MILLIÁRDÉRT ÉPÜL A MAGYAR ZENE HÁZA A VÁROSLIGETBEN, 6 MILLIÁRDÉRT PLAKÁTOLJÁK TELE AZ ORSZÁGOT SARGENTINIVEL - HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: Mutyimondó
2018.10.05.


Továbbra is hullámokat ver a múlt héten megjelent oknyomozó cikkünk Orbán és társainak luxusutairól. A kormánypárti publicisták még mindig azon versengenek, hogy ki tudja jobban kimosdatni a miniszterelnök urat. Időközben viszont a világ megy tovább és újabb hírekkel jelentkeztünk. Továbbra sem tudhatjuk meg, mire költik el az Európai Parlamenti képviselők a havi 4 320 eurós költségtérítésüket. Megkezdődött a városligeti Magyar Zene Háza építése, az ott táborozó Ligetvédők ki lettek paterolva. És tudjuk, mi hiányzott: még egy kormányzati plakátkampány! Most nem csak Soros lesz rajta, hanem ott lesznek mellette Judith Sargentini és Guy Verhofstadt EP-képviselők is.

Több mint 18 milliárd forintért épül a Magyar Zene Háza a Városligetben

Erőszakkal eltávolított demonstrálók, egymásnak ellentmondó építési adatok, dupla kordon mögött, éjjel-nappal zajló munkavégzés – megkezdődött a Ligetben a Magyar Zene Háza építése. A Liget Budapest honlapja szerint a Magyar Zene Háza “a magyar zenei örökséget komplexen bemutató közösségi hely” kíván lenni, aminek az egyik legfontosabb feladata a magyar zene megszerettetése és népszerűsítése lesz a fiatalok körében. A leendő létesítmény vezetői, Batta András és Horn Márton szerint az igazi komplex élményt maga a természetbe helyezett épület fogja nyújtani. A nyilatkozatok mondjuk arra nem térnek ki, hogy egy park közepén lévő üvegcsodában miért lesz jobb a zenét élvezni, mint a szabadban vagy egy zárt épületben, ahogy arra sem kapunk választ, hogy a föld alá kerülő kiállítótermek miféle természetélményt fognak nyújtani. Időközben a legújabb, immár ötödik szerződésmódosítás a Sou Fujimoto Architects 740 millió forintról 1 milliárd forintra növelte a tervezés díját. A kivitelezés – melyre végül a Magyar Építő Zrt. kapott megbízást – költsége pedig 17,5 milliárdra emelkedett.

5,9 milliárd forintot költhet a kormány a most kezdődött, Sargentini-ellenes reklámhadjáratra

A Sargentini-jelentés megszavazásának napján a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződést kötött Balásy Gyula két reklámcégével “Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” tárgyban. Hat nappal később megjelentek, és azóta is futnak a Sargentini-ellenes kormányzati hirdetések. A szerződés értéke nettó 5,9 milliárd forint, aminek 70 százalékát, nettó 4,13 milliárdot mindenképp kifizetnek. A maradék 1,77 milliárd forint csak opció, tehát nem biztos, hogy felhasználják.

Hiába pereltünk, titokban maradhat évi 36 milliárd forintnyi EP-képviselői költségtérítés sorsa

Hogy miért? Az Európai Unió Bírósága szerint szinte minden emellett szól. Mert azok a képviselők személyes adatai. Mert önmagában az, hogy bőven vannak a költségtérítés felhasználása kapcsán nyilvánosságra került visszaélések, még nem elég alap a megismerésre. Mert több millió papíralapú dokumentum anonimizálása túl nagy terhet jelentene. Nem elsősorban a múlt keddi elutasító döntést meghozó Európai Bíróság sara, de ha az Európai Unió intézményei hitelesen akarnak fellépni a korrupció ellen és az átláthatóságért másokkal szemben, akkor lassan ideje lenne a saját portájukon is söprögetniük.

Ötödáron vett tésztagyári részesedést Kaposvár országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila

Nem lesz könnyű dolga a krónikásnak, akinek egyszer majd az Azori-szigeteki kaland hősének, a kaposvári Fidesz helyi erős emberének elmúlt nyolc évi eredményeit kell számba vennie. Az idén harmadik ciklusát kezdő politikus nevéhez inkább kínos szituációk kapcsolhatók, semmint sikerek. Nagyratörő ambíciói ellenére Gelencsér Attila az országos politika színpadán csupán a parlamenti jegyzőségig vitte, és szűkebb hazájában, Somogyban sem sikerült egyeduralkodóvá válnia. Most viszont megvette élete első üzletrészét – és épp a trafikosztás helyi nyertesei lettek a cégtársai.
Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

- Az Átlátszó szerkesztősége – feltehetően a luxusrepülős-luxusjachtos történetnek köszönhetően – saját bőrén tapasztalhatja, milyen az, ha beindul valaki ellen a propagandamédia. Újságíróként különösen érdekes élmény követni, milyen szakmai színvonalon dolgoznak, és milyen eszközöket vetnek be a kormánypárt szócsövei, ha fenyegetve érzik a miniszterelnök reputációját.

- úgy értesültünk rendőri körökből, hogy örülnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság több mint egy hónapja kinevezett rendészeti vezetőjének, Markó Attilának a beosztottjai. Az ezredes személye azért érdekes, mert 2012-ben ugyanerről a posztról mentették fel őt néhány kollégájával együtt visszaélés-gyanús esetek miatt, amelyekben aztán semmit nem találtak. Az ügyek kipattanásához akkor Jenson Button Forma-1-es pilóta autójának koccanása vezethetett.

- beszámoltunk róla, hogy nemcsak a képviselők fizetését emelte meg 750 ezer forintról majdnem 1 millió forintra a parlament, a budapesti albérletre elkölthető keret is magasabb lett. Az eredmény már most látszik: van, akinek havi 311 ezer forintért bérelnek ingatlant, és olyan is, akinek havi 298 ezer forintért. Eddig a lakásbérlésre elkölthető maximális összeg 186 ezer forint volt, ez a parlament.hu adatai szerint jelentősen megemelkedett. A csúcstartó jelenleg az MSZP-s Harangozó Tamás, és a fideszes Böröcz László, mindkettőjüknek havi 311 ezer forintért bérel lakást Budapesten az Országgyűlés Hivatala.

- megírtuk, hogy újabb kultúrharc bontakozhat ki a kormányoldalon belül. Nagyon úgy tűnik, hiszen a hatalom jobban bízik a Boross Péter–Szakály Sándor-féle „őskonzervatívokban”, mint saját központi intézményében, a Magyar Nemzeti Levéltárban. Kásler Miklós friss előterjesztése szerint az 1990 utáni kormányiratokat egy mozdulattal átpakolnák a Veritas Intézetbe. Az Átlátszó által megismert szöveg szerint „az előterjesztés célja annak biztosítása, hogy a Kormány, mint testület tevékenysége során keletkezett iratok a Veritas Történetkutató Intézet kezelésében rendezett és jól használható forrásanyaggá váljanak”. Az 1994-es évtől felhalmozódott központi iratok egyelőre a Miniszterelnöki Kormányirodánál vannak – ám a hatályos jogszabályok szerint az 1994–2004-es évkörű, 300 iratfolyóméter terjedelmű köteget is haladéktalanul levéltári kezelésbe kellene átadni. Káslerék egyrészt ezt az új csomagot vitetnék az MNL helyett a Veritasba, továbbá az első szabadon választott kormány működési évének kezdetétől keletkezett, 1990–1993-as iratokat is átpakoltatnák a központi levéltárból a Szakály Sándor által főigazgatott intézetbe (melynek tanácsadótestületét Boross Péter exminiszterelnök vezeti).

- Irigyli a NER-oligarchákat? A jól fizetett holdudvari arcokat? Mert gazdagok, mert sok pénzük van, mert vehetnek maguknak villát, jachtot, luxusautót, egzotikus helyeken nyaralhatnak? Ne tegye.Inkább gondoljon bele: a politikai celebek élete nem csupán móka és kacagás a VIP-páholyban. Bizonyos keleti filozófiák szerint (ha már keleti szél fúj, ugye) az élet állandó szenvedés, a boldogság csak illúzió. Ha szegény vagyok, gyötrődöm, mert nincs pénzem. Amennyiben gazdag, akkor viszont rettegek, hogy elveszítem. Mindez fokozottan igaz az uralkodó rezsim kurzus-milliárdosaira.

További cikkeink:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.