2018. október 22., hétfő

A BESZÉLŐ FEJES YOUTUBE-VIDEÓBÓL IS LEHET JÓ PODCAST

ALFÖLDI BLOG
Szerző: korbelygyorgy
2018.10.22.


A magyar nyelvű podcast-szcéna jelenleg egy nagyon szűk körű, néhány százas készítői körre, illetve néhány ezres hallgatói bázisra épül, holott ez a netes-rádiós műfaj rendkívül népszerű mind az Egyesült Államokban, mind Nyugat-Európában, de a világ más részein is. Most azzal, hogy a Spotify podcast szolgáltatása magyarul is elérhető, talán áttörést hoz, mint ahogy néhány apróság is lendíthet a jelenlegi helyzeten.

Magát a podcastot, mint médiumot talán nem kell bemutatni, hiszen a mikrofonnal rögzített, majd neten közzétett, otthon vagy hordozható lejátszón hallgatott tartalmakat immár másfél évtizede állítanak elő a világban. Magyarországon is így van ez, ki ne emlékezne a legendás Heti Meteor nevű podcastra, mely jelenleg szünetel ugyan, de kitaposta az utat hasonló hangzó anyagok számára. Mára meglehetősen gazdag a választék, több mint száz címet sorol fel egy ezzel foglalkozó blog.

Ezek túlnyomó többsége technológiai témákkal foglalkozik, de találunk kulturális (főleg filmes) podcastokat, sőt akadnak gazdasági, közéleti témájúak is. A kezdetekhez képest nem csak azért fejlődött sokat a podcasttechnológia, mert gyorsabb lett a net, illetve több célirányos szoftver áll a podcastkészítők rendelkezésére, hanem azért is, mert a hozzáférés is egyszerűbb az elkészült produktumokhoz: nincs már szükség rss-feliratkozásokra, hiszen az iPhone-iPad-i-Pod használók az iTunes-ról közvetlenül készülékükre kapják a kívánt podcast friss epizódját, míg az Androidot használók többféle app közül választhatnak. Akadnak olyan podcasttulajdonosok, akik nem cifrázzák a dolgot: egyenesen a Yutube-ra teszik ki egy állóképpel illusztrálva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.