2018. október 18., csütörtök

A GETTÓFALU, AHONNAN PROGRAMOZÁSSAL TÖRNÉNEK KI A ROMÁK

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN, CSÁNYI NIKOLETT
2018.10.18.


Az ország egyik legszegényebb régiójában elterülő, gettósodott kistelepülésen a legmodernebb programozási ismeretekkel ismerkednek a roma gyerekek. A két cég és helyi civilek összefogásával indult program valós kitörést jelenthet egy olyan faluból, ahol néhány éve egyetlen érettségizett élt. Ő ma a program egyik motorja.

"Ha megnyomom a gombot, bemegy a robot, és ha megnyomom a nyilat, visszaugrik. És ezt én csináltam!"

Kitörő lelkesedéssel ugrabugrál kifelé társaival a számítógépteremből a másodikos kislány.

Szendrőládon vagyunk, ahol nemrég kezdtek el a helyi gyerekeknek programozást tanítani öt csoportban, a másodikosoknak ez volt az első foglalkozásuk. Láthatóan igencsak bejött a gyerekeknek, egymás szavába vágva mesélik, kinek hogy sikerült a programozás.

A legfiatalabb falu

A település az ország egyik legszegényebb régiójában, az edelényi járásban található. Arról híres, hogy – életkori átlagát tekintve – az ország egyik legfiatalabb települése. „Évente 60-80 gyerek születik, rohamosan nő a népességszám, hál’ istennek” – mondja Káló Norbert, helyi önkormányzati képviselő, aki egyben a Bhim Rao Egyesület egyik aktivistája is.

Gyakorlatilag elgettósodott faluról van szó, ahol az itt élő 2200 ember 90 százaléka roma származású, a nem romák elköltöztek. Az iskolába 300, az óvodába 161 gyerek jár, száz százalékuk cigány – tudjuk meg. Hivatalosan is hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű a családok 90 százaléka. A legtöbben közmunkából, alkalmi munkából élnek, néhányan bejárnak miskolci üzemekbe. Káló szerint valamit az aktív korúak szinte mindegyike dolgozik.

Ahogy gurulunk be a festői szépségű völgyben elterülő faluba, az kifejezetten rendezett képet mutat. Több helyen látunk uniós táblákat, jut ide a fejlesztési pénzekből rendesen. Napelemek, egy nemrég épült idősek otthona, egy most induló bölcsődeberuházás mutatja, hogy a település rengeteg pályázati forráshoz jut. Mint később megtudjuk, valóban minden lehetőséget megragad a – 2004-től roma polgármester által vezetett – képviselő-testület, hogy a helyi civilekkel közösen javítsák a falu életminőségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.