2018. október 17., szerda

A KUTYA UGAT, A VERSENYKÉPESSÉG MARAD - MAGYARORSZÁGNÁL A NÖVEKEDÉS MOTORJÁT TEKINTVE CSAK A ROMÁNOK, BOLGÁROK ÉS HORVÁTOK ÁLLNAK ROSSZABBUL A TÉRSÉGBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2018.10.17.


- Zajlik az újabb ipari forradalom, a magyar gazdaság mégis egy helyben vesztegel és nem képes javítani a kulcsfontosságúnak számító versenyképességen - derül ki a Világgazdasági Fórum legújabb összefoglalójából 

- Macron hivatalosan is meghirdette, hogy ringbe száll Európában a szélsőséges nacionalizmus ellen, a magyar és a lengyel jogállami eljárás viszont egy helyben topog, mert a Bizottság fél, hogy az ellenerők megkontrázzák a procedúrát

- Továbbra is értetlenség kíséri, miért kell drákói szigorral eljárni a hajléktalanok ellen, az üzleti világ pedig nem kapiskálja, mi rejlik az orbáni bölcsesség mögött, hogy megemelték az MNB aranytartalékát

World Economic Forum

Nem javult a magyar gazdaság versenyképessége az elmúlt egy évben. A Világgazdasági Fórum legújabb rangsorában Magyarország továbbra is a 48. helyet foglalja el, 140 állam közül. Igaz, a részmutatók, az infrastruktúra állapotát leszámítva egytől egyik javultak, ám az egészét nézve mégsem sikerült előbbre lépni. Mellesleg a részadatokat tekintve még mindig az infrastruktúrát tekintve állunk a legjobban, a 28. hely jutott nekünk. Az országok teljesítményét a svájci intézmény szakértői 12 kategóriában értékelték, ezen belül mi a legrosszabb teljesítményt a munkaerőpiacot, valamint a cégek számára nyújtott piaci lehetőségeket illetően produkáltuk, 83., illetve 82 hellyel. A gazdasági dinamizmust tekintve pedig a 75. helyig jutottunk. A listát egyébként az Egyesült Államok vezeti, mögötte Szingapúr, Németország, Svájc és Japán a sorrend.

A kelet- és közép-európai államok közül csak Románia, Bulgária és Horvátország áll rosszabbul, mint Magyarország, miközben az összeállítás szerint napjainkban a tét az, hogy a nemzetgazdaságok miként boldogulnak a 4. ipari forradalom viszonyai közepette. Merthogy mennyire tudnak igazodni az új feltételekhez, az meghatározza, hogy a jövőben virágoznak, vagy éppen egy helyben vesztegelnek, ami még jobban szétszakíthatja a társadalmat és fokozhatja a szociális feszültséget. Viszont ha javul a versenyképesség, ami a növekedés legfőbb tényezője, az magasabb béreket, valamint javuló megelégedettséget jelent az emberek részéről.

Bloomberg

A francia elnök szerint Európa azt kockáztatja, hogy alvajáró módjára ismét utat nyit a nacionalizmusnak, ezért a földrésznek azon kell dolgoznia, hogy leküzdje a szélsőséges új hullám miatt rá váró nehéz időszakot. Mint mondta, akik nem veszik észre, hogy mi zajlik körülöttünk, azok egyszerűen alszanak. A politikus éppen a szélsőség elleni harcra, valamint a nemzetközi együttműködés szükségességére építi kampányát a jövő májusi EP-választás előtt. Ennek kapcsán most azt hangsúlyozta, hogy a közös értékek mentén újra kell szervezni a pártokat. Összeurópai, pártokon felül álló csoportot kell létrehozni a progresszív erők közreműködésével – a nacionalisták ellen. Úgy fogalmazott: az ártatlanság kora véget ért, a haladó körök teljesítményét annak alapján ítélik majd meg, hogy azok mennyire bátrak.

A hírügynökség megjegyzi, hogy Macron odahaza legyőzte az Európa- és bevándorlás-ellenes Le Pent, ám közben szélsőjobbos szervezetek egyre csak erősödnek Németországban, választást nyertek Olaszországban és Ausztriában, sőt, ezek az erők Magyarországon és Lengyelországban már hatalmon is vannak.

FAZ

Egyre erősödik az aggodalom a magyar és a lengyel jogállam miatt, ám egyik ország ellen sem jut előbbre az uniós eljárás, mert egyes tagok visszariadnak a nagy botránytól. A lengyelek ügyében semmiféle következtetést nem vontak le a baljós helyzetjelentésből az esti külügyminiszteri tanácsülésen. A tanácskozás osztrák elnöke csupán annyit jelentett be, hogy a következő tanácskozásig megvitatják a hogyan továbbot. A testületnek következő lépésként szavazás formájában, 4/5-ös többséggel meg kellene erősítenie, hogy Lengyelországban egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének veszélye. Hogy idáig még nem jutottak el, annak okát leginkább abban látják, hogy elsősorban a közép- és kelet-európai államok fenntartással viseltetnek a Bizottság által kezdeményezett szankció iránt. Ugyanakkor tegnap Franciaország és Németország közös nyilatkozatban állt ismét csak Brüsszel mögé, rámutatva, hogy folytatni kell a folyamatot Varsó ellen a 7-es paragrafus alapján.

Magyarország kapcsán a Tanács mindössze arra szólította fel az Orbán-kormányt, hogy az foglaljon állást az Európai Parlament által emelt panaszok ügyében, miután a strasbourgi testület a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok megsértésének veszélye miatt eljárást kezdeményezett. A Bizottságot pedig arra kérték fel, hogy adjon tájékoztatást, milyen okokból voltak és vannak folyamatban szerződésszegési eljárások a magyar állam ellen.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.